RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Rhenen wil een echte Rijnstad worden

1/3
RHENEN - De gemeente Rhenen wil meer doen met de fraaie ligging aan de Rijn. Burgemeester Hans van de Pas vindt dat de passantenhaven is verouderd en dringt aan op een opknapbeurt. Tegenstanders vrezen de gevolgen voor het milieu en de rust in het stadje.

"Het uitzicht is geweldig, maar de voorzieningen zijn minder", zegt Van der Pas over de aanlegsteiger. "Ik zou de auto's weg willen hebben, zodat het meer een strook wordt waar je kunt wandelen. Het moet niet groter worden, maar wel beter."

De horeca- en recreatiesector is blij met de plannen. Alex Kwakenaak, directeur van Uiterwaarde recreatie, die onder meer de pont Rhenen-Lienden beheert, droomt al van de komst van riviercruises, als er meer ruimte komt op de aanlegsteiger. "Dat is enorm in opmars, daar moet je van meeprofiteren."

Kwakenaak hoopt ook dat er meer ruimte komt voor campers. "Ook dat is een aantrekkende markt. Het zijn mensen die wat besteden in de horeca en het geeft ook sociale veiligheid en levendigheid."


GEDAAN MET DE RUST

Maar onomstreden zijn de plannen van de gemeente met de aanlegsteiger niet. De provincie en Rijkswaterstaat staan er niet om te juichen. Rijkswaterstaat omdat ze bij hoogwater geen extra belemmeringen in de uiterwaard wil, de provincie omdat ze bezorgd is over de effecten op de natuur.

Die laatste zorgen deelt de Werkgroep Milieubeheer Rhenen. "Dit is een heel bijzondere omgeving. Het is een door Europa beschermd vogelgebied en het heeft ook grote maatschappelijke en cultuur-historische waarde", zegt Han Runhaar. "We willen graag dat de recreatie kleinschalig blijft en past binnen de context. Er moeten geen voorzieningen komen die het landschap aantasten."

Rhenen is in gesprek met de provincie en buurtbewoners. Als het allemaal doorgaat beginnen de werkzaamheden in 2018.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.