't Hoogt verhuist naar City-bios aan Voorstraat

UTRECHT - Het Utrechtse Filmtheater 't Hoogt wil in 2018 verhuizen naar de City-bioscoop aan de Voorstraat.
Het huidige pand van 't Hoogt, achter de Neude, is te krap. Eerdere verhuisplannen liepen stuk omdat de Bieb++ op het Smakkelaarsveld en De Kade bij Paardenveld niet van de grond kwamen.

COMMISSIE

't Hoogt is nu in gesprek met de eigenaar van City over een meerjarenplan. De gemeente Utrecht heeft een onafhankelijke adviescommissie ingesteld om het college te adviseren over het verlenen van subidie. EYE-directeur Sandra den Hamer is daarvan de voorzitter. Jan van der Putten (verkadefabriek) en Wouter Peters (regisseur, producent en ontwikkelaar van programma's bij de NPO) zijn de andere leden.
Directeur Rianne Brouwers ziet veel mogelijkheden in City. "In een wereld waarin beeldcultuur almaar dominanter wordt, gaan wij filmstad Utrecht verrijken met een podium voor beeldcultuur waarin nieuwe generaties leren omgaan met beeld, en tegelijk op een laagdrempelige manier kennis maken met artistieke kwaliteit. Een plek waar makers en kijkers elkaar ontmoeten en inspireren. Leren, maken en vertonen: dat zijn de speerpunten van het nieuwe City."
"We staan te popelen op de ietwat vermoeide, statige dame om te toveren tot een bruisend jong ding dat het neusje van de zalm laat zien op het gebied van vernieuwende film", aldus Brouwers.

HISTORIE

Het City-gebouw aan de Voorstraat is sinds 2001 een Rijksmonument. Op 18 januari 1936 werd het pand, voorheen een concert- en feestgebouw, voor het eerst geopend als bioscoop. De architecten N. Andriessen en J. van der Weele verzorgden het ontwerp in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.
Kenmerkend zijn de golvende geometrische belijning en het gebruik van gestucte buitenwanden in een zachte pasteltint. Op dit moment wordt het pand op de hoek van de Drift en Voorstraat geëxploiteerd onder de naam Utrecht City.
Het nieuwe City wordt op alle gebieden toegankelijker dan 't Hoogt, zegt Brouwers. "Op onze huidige locatie zijn wij slecht toegankelijk voor mindervaliden en hebben we te weinig ruimte voor onze ambities."
Kinepolis is de huidige uitbater van City. Cineast Jos Stelling, eigenaar van het Springhaver Theater en het Louis Hartloopercomplex, lanceerde in 2015 ook al een plan om van de City-bioscoop een culturele ontmoetingsplaats te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.