Tippelzone Europalaan weg, nieuwe locatie nog onbekend

UTRECHT - De Utrechtse tippelzone gaat binnen drie jaar weg bij de Europalaan. De nieuwe locatie is nog niet bekend.
Wethouder Victor Everhardt maakte maandagavond bekend dat de nieuwe locatie uiterlijk 1 januari 2020 in bedrijf moet zijn. De wethouder heeft opdracht gegeven om vanaf nu op zoek te gaan naar minimaal drie en maximaal vijf nieuwe locaties.
Kort na de zomer zal hij de locaties presenteren aan de gemeenteraad. De wethouder stelt een groot aantal voorwaarden aan zo'n nieuwe locatie. De plek moet goed bereikbaar zijn en de veiligheid moet gewaarborgd worden. Ook vindt hij het belangrijk dat er voldoende draagvlak in de wijk is.

VEILIG EN GEZOND

De gemeente benadrukt dat de tippelzone behouden moet blijven omdat de afgelopen decennia is gebleken dat het voldoet aan veiligheids- en gezondheidseisen. Ook zou het voorkomen dat de dames in de illegaliteit terecht komen en zo slachtoffer worden van mensenhandel.
De huidige tippelzone kent een plek waar de dames klanten verleiden, plus een afwerkplek twee straten verder op. Utrecht wil op de nieuwe locatie ook graag weer een afwerkplek, een parkeerterrein met schotten. Daarbinnen kunnen klanten hun auto parkeren, waarna ze in de auto met de prostituee hun zaken afhandelen. In Utrecht is ook één hokje speciaal ingericht voor klanten die op de brommer komen.

BLIJE PROSTITUEES

Volgens welzijnsstichting De Tussenvoorziening zijn de ruim zestig prostituees in Utrecht blij met het besluit. Lang was onzeker of er wel straatprostitutie mogelijk bleef in de stad. Aan die situatie is nu een einde gekomen.
De Tussenvoorziening biedt hulp aan de veelal verslaafde dames op de tippelzone. Dat doen ze onder meer met een huiskamer. Die huiskamer moet ook meeverhuizen naar de nieuwe locatie.

WONINGBOUW

Op de plek waar nu de tippelzone is wil de gemeente zes- tot tienduizend woningen gaan bouwen. Die komen in de zogenoemde Merwedekanaalzone, het gebied van Punt Oog in Al tot en met Westraven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.