Voorlopig geen fietstunnel onder N233, wachten is op Rijnbrug

ACHTERBERG - Het gevaarlijke kruispunt bij Achterberg krijgt flitspalen, een snelheidsverlaging naar 60 km/u en smileys om veiliger te kunnen oversteken. Een nieuwe fietstunnel komt voorlopig (nog) niet.
Dat heeft gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof maandag gezegd na vragen uit de gemeenteraad van Rhenen. Unaniem stemde de raad in Rhenen voor een voorstel om een ongelijkvloerse kruising voor fietsers te maken.
Vanuit Achterberg fietsen veel scholieren naar Rhenen om naar school te gaan. Dat vindt de voltallige raad onveilig. Maar zo'n tunneltje kan al gauw 5 tot 7 miljoen euro kosten, volgens de gedeputeerde.
En daarom neemt ze nu eerst wat kleinere maatregelen in afwachting van onderzoek naar de nieuwe Rijnbrug. Half april wordt duidelijk of de brug 2x2 rijstroken nodig heeft en of de eerdere plannen van een wisselstrook doorgaan.
Dan moet ook blijken welk effect beide maatregelen hebben op de hele N233, vanaf Veenendaal. Want dat hangt allemaal samen.

DUURZAME BRUG

De Rijnbrug moet helemaal opnieuw aangepakt worden. De brug is in te slechte staat. En dus moest de provincie ook alle
opnieuw doen. Want de gedeputeerde wil een brug bouwen voor de komende vijftig tot honderd jaar. En dus moet bekeken worden of die niet nog breder moet worden.
Een optie voor een compleet nieuwe oversteek ligt ook nog op tafel. In eerste instantie was afgesproken om dat pas te doen als de wisselstrook aangelegd was. Maar het onderzoek naar zo'n extra brug over de Rijn is naar voren gehaald.

NOG ACUTER

Volgens de gedeputeerde is de roep om actie nog groter. Na nieuwe metingen afgelopen najaar blijkt het probleem met de N233 nog acuter. Ze benadrukt dat alles nog kan. De mogelijke scenario's worden momenteel uitgewerkt.
Na de zomer beslist de provincie over de brug en toekomst van de N233 vanaf Veenendaal. De vernieuwde Rijnbrug ligt er niet voor 2020. Een extra brug over de Rijn duurt nog zeker tien jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.