Duitse politie: "Audibende past werkwijze steeds aan"

PROVINCIE UTRECHT - De Duitse deelprovincie Noordrijn-Westfalen heeft nog altijd veel last van de beruchte Audibende uit Utrecht. De plofkrakers passen hun werkwijze steeds aan aan maatregelen van de Duitse politie.
Dat zegt Thomas Jungbluth van de Duitse politie tegen EenVandaag. "Het zijn goed georganiseerde daders. Misschien is het geen georganiseerde criminaliteit, maar het zijn wel professionals."
Dit jaar zijn 21 plofkraken geweest in Noordrijn-Westfalen, tegenover 136 in 2016. Aanleiding voor het item van de actualiteitenrubriek is dat in Düsseldorf de rechtszaak tegen vier Utrechtse plofkraakverdachten is begonnen. Ze maken kans op één tot vijftien jaar cel.

ACHTERGROND PLOFKRAKERS

De plofkrakers worden in de media 'Audibende' genoemd omdat ze vaak gebruik maken van dure (gestolen) auto's. Volgens de autoriteiten gaat het om ongeveer tweehonderd mannen uit Utrecht en omgeving. Velen wonen in de wijken Overvecht of Kanaleneiland en hebben een Marokkaanse achtergrond.
Duitse geldautomaten zijn makkelijker te kraken dan Nederlandse. Soms is de buit 100.000 euro of meer. Het slagingspercentage ligt rond de vijftig procent.
De gemeente heeft ook een reactie gegeven. "Een aantal personen van de groep is bij ons in beeld. Zij krijgen blijvende aandacht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.