"Schokkend hoe makkelijk een fietsslot te openen is"

PROVINCIE UTRECHT - Het Openbaar Ministerie wil vijf Poolse fietsendieven uit Bunschoten de cel in hebben. De mannen hoorden dinsdagmiddag celstraffen tegen zich eisen, variërend van 3 tot 18 maanden.
Het stelen van een fiets is al lang niet meer een zaak van een individuele dief. Steeds vaker lijken criminelen zich te groeperen in bendes. Dat bleek ook vanochtend in de Utrechtse rechtbank. De vijf Poolse mannen uit Bunschoten zouden zich verenigd hebben in een dievenbende waarvoor het openen van een fietsslot een fluitje van een cent is.
De vijf (tussen de 20 en 28 jaar oud) stalen op meerdere plekken in onze provincie fietsen, waaronder in Amersfoort, Zeist en Bunschoten. Vier van de vijf mannen waren dinsdag aanwezig in de Utrechtse rechtbank. De ontbrekende man is in Polen omdat hij daar ook moet voorkomen vanwege snelheidsovertredingen.

CRIMINELE ORGANISATIE

Volgens het OM maken de mannen deel uit van een criminele organisatie. Ze worden ook verdacht van het rijden in een auto met een vals kenteken en het verduisteren van een ID-kaart. De gestolen fietsen waren samen zo'n 40.000 euro waard.
De mannen liepen tegen de lamp toen een van hen vorig jaar een lokfiets pikte. Hij werd gefilmd en de politie volgde hem naar Bunschoten. In een vakantiehuisje aan het Eemmeer lagen onder meer stickervellen, waarmee de identificatie van de fietsen onmogelijk kon worden gemaakt.
In de rechtszaal zijn beelden van de diefstallen getoond. Verslaggever Jiri Glaap heeft de beelden gezien. Volgens hem is het schrikbarend om te zien hoe makkelijk de mannen een fietsslot weten te openen.
Alle vier de aanwezigen beriepen zich vandaag meerdere malen op hun zwijgrecht en ontkenden ze de criminele praktijken. De afwezige man vroeg de fietsen via zijn advocaat terug, omdat hij ze zou hebben gekocht.

FIETSERSBOND

De Fietsersbond in Utrecht is blij dat de bendeleden worden vervolgd. Volgens de belangenclub worden fietsen namelijk steeds vaker door professionele bendes gestolen. Toch wordt er steeds minder vaak aangifte gedaan van fietsendiefstal. Dat bleek uit
die vorige week naar buiten werden gebracht door de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.
De stichting denkt dat de daling niet kan worden verklaard door verdere terugloop van de aangiftebereidheid. Die is al jaren behoorlijk laag: het AVc schat dat slachtoffers van fietsendiefstal in slechts 25 tot 35 procent van de gevallen de politie inlichten.

Aandacht voor de zaak in Utrecht is Wakker
Dikke sloten maakten niks uit voor de bende dieven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.