Raadsleden kritisch over 'bitches' op Bevrijdingsfestival Utrecht

UTRECHT - Utrechtse raadsleden maken zich zorgen om het geplande optreden van de rapformatie Smib op het Bevrijdingsfestival in Utrecht. De rappers noemen vrouwen 'bitch' en gebruiken termen als 'slut', 'teef' en 'wijf'. D66 in de stad wil met de gemeenteraad in gesprek over het optreden.
In de huisregels van het festival staat juist dat racistische, seksistische, beledigende en/of discriminerende uitlatingen absoluut niet worden getolereerd. Verschillende raadsleden vinden de termen beledigend.

ROLSTOEL

De kritiek komt na berichtgeving van
. De rapformatie zei eerder tegen
dat ze niet racistisch en seksistisch zijn. "Jullie moeten uit je rolstoel komen en flex een beetje", aldus de rappers. Volgens de artiesten komt de kritiek vooral door een generatiekloof.
VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen twittert in reactie op de rappers: "Die gasten in 020 zijn de weg een beetje kwijt #smib". ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen bestrijdt dat er sprake is van een generatiekloof. "Tsja, ik heb èn geen rolstoel èn generatiekloof lijkt me ook lastig...", twitterde hij dinsdagochtend. Van Ooijen hoopt dat het optreden niet doorgaat.
D66-raadslid Arjan Kleuver wil met de raad om de tafel om te spreken over de teksten van de rappers. "Het is belangrijk dat op Bevrijdingsfestival iedereen zichzelf kan zijn. Iedereen moet zich ook kunnen uiten qua mening en cultuur. Maar kennelijk schuurt het af en toe. Dan is het goed om met elkaar om de tafel te gaan zitten om te kijken waar de grens ligt."

DEBAT

In een reactie laat festivaldirecteur Manja Kerstholt weten te willen praten over wat wel en niet kan op het Bevrijdingsfestival. Het festival gaat daarom kijken of het een debat kan organiseren.
"Doelmatig beledigen of kwetsen wordt niet getolereerd op het festival. We zijn echter ook een feest van vrijheid, tolerantie en het vrije woord. In het kader van het vrije woord willen wij dit als festival juist bespreekbaar maken en stimuleren de dialoog tussen partijen die hierdoor tegenover elkaar komen te staan."

De rappers noemen vrouwen 'bitch'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.