Krijgt Utrecht er bijna 35.000 inwoners bij?

PROVINCIE UTRECHT - De fusie van de gemeentes Vianen, Leerdam en Zederik nadert een belangrijke stap. Woensdag wordt bekend bij welke provincie de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden volgens de provincies moet horen. Dan is dus ook duidelijk of de provincie Utrecht uitbreidt, of juist inkrimpt.
Het besluit is dinsdagochtend al genomen. De burgemeesters van de drie gemeentes zijn 's middags bijgepraat, maar woensdag wordt het besluit pas openbaar. Daar is een puur praktische reden voor, zegt een woordvoerder van de provincie Utrecht: "Er moeten wat aanpassingen worden gedaan en de stukken moeten nog worden gedrukt. Dat kost tijd."

GROTER

Vianen heeft nu bijna 20.000 inwoners. Met Zederik en Leerdam komt Vijfheerenlanden uit op bijna 55.000 inwoners. Dan is de gemeente ongeveer even groot als Woerden, Utrechtse Heuvelrug en Houten.
En ook qua oppervlak zou de provincie erop vooruit gaan. Vianen is ruim 42 vierkante kilometer groot. Met de twee andere gemeenten komt er bijna 112 vierkanten kilometer bij. En dat terwijl Utrecht de grond tot 2002 niet tot zich kon rekenen. Toen werd Vianen pas ingelijfd door de provincie en was het niet meer Zuid-Hollands.

FUSIE

De provincie Utrecht
in november al dat Vijfheerenlanden bij Utrecht moet horen. Na onderzoek bleek dat twee van de drie gemeentes zich daar het beste bij voelen. Zederik ziet de nieuwe gemeente liever bij Zuid-Holland.
En daarom kwamen er uit Zederik ook de meeste bezwaren: 370 stuks van de 534 in totaal. Tot eind januari konden die ingediend worden. De provincie heeft die bezwaren bekeken en daarop gereageerd.

UTRECHT OF ZUID-HOLLAND

Woensdag om 12.00 uur maakt de provincie bekend of Vijfheerenlanden bij Utrecht of Zuid-Holland moet gaan horen. Uiteindelijk zal de Tweede Kamer beslissen over de keuze. Maar die neemt dit herindelingsadvies van de provincies wel serieus.
De fusie komt er op z'n vroegst in 2019.

De gang naar de fusie tot nu toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.