Ella Vogelaar: "Te veel bezuinigd op Vogelaarwijken"

UTRECHT/AMERSFOORT - Het gaat anno 2017 nog altijd niet goed in de meeste 'Vogelaarwijken', zoals Ondiep en Overvecht. Volgens Ella Vogelaar, de voormalig minister die haar naam verbond aan het project, komt dat omdat er te veel is bezuinigd.
Het is precies tien jaar geleden dat veertig Nederlandse probleemwijken het stempel 'Vogelaarwijk' kregen. Ella Vogelaar heeft inmiddels gemengde gevoelens overgehouden aan het project dat moest leiden tot meer welzijn in de buurten.
"Zodra je ophoudt met extra aandacht aan die wijken geven, gaat de leefbaarheid achteruit", zegt ze tegen RTV Utrecht.

MINDER WELZIJN

Onlangs bleek uit onderzoek dat de leefbaarheid in probleemwijken juist afneemt. "Dit is iets waar je langdurig in moet investeren", zegt Vogelaar. "Ik sprak destijds over tien jaar. Dat is niet gebeurd door veranderd kabinetsbeleid. Je ziet dat dat negatief uitwerkt."

WIJKEN

Vier Utrechtse wijken werden anno 2007 benoemd tot Vogelaarwijk: Kanaleneiland, Ondiep, Overvecht en Zuilen-Oost. In Amersfoort kreeg Kruiskamp de oneervolle titel. Daar verbeterde de leefbaarheid al snel, in 2012 werd besloten de term daar te schrappen.

MEER DAN EEN STEMPEL

De Utrechtse wethouder Jeroen Kreijkamp denkt dat de extra aandacht die aan de Vogelaarwijken is besteed "zeker heeft geholpen". "Alleen ik denk dat je uiteindelijk meer moet doen dan alleen een stempel opdrukken en een grote landelijke aanpak verzinnen."
Kreijkamp hoopt dat bijvoorbeeld inwoners van Overvecht zich in de toekomst meer thuis gaan voelen in hun wijk. Daarom vindt hij dat er geïnvesteerd moet blijven worden in de leefbaarheid.

Ella Vogelaar: "Zodra je ophoudt met extra aandacht, gaan de wijken weer achteruit"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.