Definitief advies: fusiegemeente Vijfheerenlanden moet bij Utrecht horen

Het advies werd bekendgemaakt op een persconferentie.
Het advies werd bekendgemaakt op een persconferentie. © RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
PROVINCIE UTRECHT - De nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden moet bij de provincie Utrecht gaan horen. Zo luidt het advies van de Gedeputeerde Staten van Utrecht.
"Als alle argumenten worden afgewogen is Utrecht de beste provincie voor de samenwerking", zei gedeputeerde Mariëtte Pennarts woensdag op een persconferentie in het provinciehuis.
Helemaal definitief is de provinciekeuze nog niet: de Provinciale Staten moeten er nog over stemmen. Daarna gaat het plan naar Den Haag: het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer stemmen er ook nog over.

TUSSENSTAP

Het is kortom een opnieuw een tussenstap, maar wel een belangrijke. De bestuurders van de provincie kiezen nu definitief voor Utrecht. Als de plannen doorgaan worden de huidige gemeentes Vianen, Zederik en Leerdam vanaf 1 januari 2019 bij Utrecht ondergebracht.

HEET HANGIJZER

De provinciekeuze was lange tijd een heet hangijzer: Zederik wilde aanvankelijk bij Zuid-Holland blijven, maar burgemeester Bonthuis legt zich nu neer bij de keuze van de meerderheid: Utrecht dus.
Volgens burgemeester Groeneweg van Vianen zijn inmiddels alle drie de gemeentes tevreden met het fusieplan. "Er was meteen een klik. Er heerst al een Vijfheerenlanden-gevoel."

MEER KRITIEK

Ook de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid was tegen de keuze voor Utrecht. De verhuizing zou onaanvaardbare veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Maar Utrecht bestrijdt dat.
Verder wordt benadrukt dat de samenwerking tussen de regio's Vijfheerenlanden en Alblasserwaard (dat wel gewoon in Zuid-Holland blijft) niet op de tocht staat.

VERKIEZINGEN

De gemeenteraadsverkiezingen die in de rest van Nederland op 21 maart 2018 op het programma staan worden in Vijfheerenlanden in november 2018 gehouden.

INWONERS

Als Vijfheerenlanden inderdaad bij Utrecht komt,
onze provincie er bijna 35.000 inwoners bij. Vianen heeft nu bijna 20.000 inwoners. Met Zederik en Leerdam komt Vijfheerenlanden uit op bijna 55.000. Dan is de gemeente ongeveer even groot als Woerden, Utrechtse Heuvelrug en Houten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.