RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verkeersdosering bij Weerdsingel blijft ondanks kritiek

1/3
UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep zijn ontevreden over verkeersmaatregelen in de stad. Om de luchtkwaliteit te verbeteren probeert de gemeente het verkeer meer om de stad en minder door de stad te laten rijden. Dat gebeurt onder meer door verkeerslichten langer op rood te laten staan op de Weerdsingel bij de Monicabrug.

Die singel is een plek waar duizenden auto's per dag voorbij komen. De gemeente wilde een knip invoeren, zodat er geen auto's meer over de singel konden rijden. "In eerste instantie dacht men aan een knip, dus afsluiten. Maar er kwam veel verweer tegen en toen is er een knijp gekomen. Daardoor is het drukker geworden, maar de luchtkwaliteit is wel verbeterd", zegt bewoner Hans Swagers.


SLECHTER

Bij een knijp staan verkeerslichten meer op rood dan op groen, waardoor het minder aantrekkelijk wordt gebruik te maken van de singel. De luchtkwaliteit werd dus beter, maar de problemen op de grond zijn groter geworden, zegt PvdA-raadslid Ruben Post. "Er zijn ook tussenmetingen geweest waaruit bleek dat er iets minder verkeer was bij de Weerdsingel en daardoor heb je schonere lucht. Maar daardoor wordt in bijvoorbeeld Ondiep de situatie slechter."

Er zouden nu maatregelen moeten komen, omdat het gevaarlijker is geworden op de kruising van de Weerdsingel met de Monicabrug. Bovendien sluipen de vele auto's nu door de wijken rond de singel, zoals Ondiep. "Het punt bij de Loevenhoutsedijk en de Rode Brug is eigenlijk niet geschikt voor zoveel verkeer. Maar het verkeer is daar juist meer geworden sinds die knijp. Ook bij de Acaciastraat is het drukker geworden", zegt Swagers.


DOEKJES VOOR HET BLOEDEN

De PvdA en ChristenUnie zijn het met de bewoners eens. Ook over hun klacht dat de gemeente steeds met doekjes voor het bloeden komt en niet met echte oplossingen. "Het lijkt alsof de gemeente steeds een klein beetje oplost, maar daarna onstaan er ergens anders weer problemen. Het gemeentebestuur kondigt dan weer onderzoeken aan, maar dan ben je zo weer een jaar verder", stelt Post.


GEEN GROTE WIJZIGINGEN

De Utrechtse coalitiepartijen zien geen reden om de verkeerssituatie bij de Monicabrug ingrijpend te veranderen. Er komen wel wat kleine aanpassingen, onder andere om verkeersovertredingen tegen te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -