Tuinbranche nadert jaaromzet van vier miljard

ZEIST - Nederlanders hebben vorig jaar meer geld gestoken in hun tuin. Volgens brancheorganisatie Tuinbranche Nederland in Zeist werd er alles bij elkaar voor ruim 3,8 miljard euro aan tuinartikelen aangeschaft. Dat is 6 procent meer dan tuincentra, bouwmarkten en andere winkels in 2015 op dit vlak omzetten.
"We naderen weer de omzetniveaus van ruim 4 miljard euro van voor de crisis. Alle seinen staan op groen voor een mooi seizoen", stelt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.
Onder meer tuinhuisjes en kassen vonden gretiger aftrek. Daarin ging 259 miljoen euro om, oftewel 12 procent meer dan een jaar eerder. De branche verstaat onder tuinartikelen ook bijvoorbeeld de goudvissen en hondenmanden die in tuincentra aan man worden gebracht. Met artikelen voor huisdieren werd 9 procent groei behaald, op 637 miljoen euro.
Verder viel de stevige verkoopplus met kerstspullen bij tuinwinkels op. Daarbij gingen de opbrengsten met 17 procent omhoog naar 172 miljoen euro.
Horstra stelt dat de tuinbranche onder meer profiteerde van het grote aantal verhuizingen, de dalende werkloosheid en een gunstige ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Consumenten kochten niet alleen meer producten maar ze schaften door de bank genomen ook wat duurdere artikelen aan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.