Opsporingsonderzoeken naar 200 jihadisten

UTRECHT/ROTTERDAM - De Landelijke Recherche is begonnen met opsporingsonderzoeken naar ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten. Die zouden zich hebben aangesloten bij een van de terreurgroepen in het strijdgebied in Syrië en Irak.
Dat maakte officier van justitie Ferry van Veghel donderdag bekend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam. Tien mannen zijn bij verstek gedagvaard voor deelname aan de gewapende strijd van Islamitische Staat en andere strijdgroepen. Een van de verdachten is Utrechter Ridvan Öz.

MOEIZAAM BEWIJS

Volgens de aanklager gaat het om ruim tweehonderd onderzoeken waarin zeer moeizaam bewijs moet worden vergaard en die tijdrovend, intensief en buitengewoon intensief zijn, ook al omdat in die gebieden geen fysiek bewijs kan worden verzameld.
Dat onderzoek moet leiden tot het structureel berechten van jihadisten, volgens het OM omwille van de veiligheid in Nederland.

TERUGKEER

Het OM wil niet afwachten met berechting totdat zij terugkeren, maar hen op grond van een vonnis meteen na terugkeer hun straf laten uitzitten. Dan kan eventueel ook beroep tegen het vonnis worden aangetekend, stelt het OM.
Er is volgens de aanklager al een precedent. In juli vorig jaar zijn vier jihadisten door de Haagse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor vergelijkbare feiten.

ADVERTENTIES

Het OM heeft via sociale media geprobeerd in contact te komen met de verdachten. Daarvoor werd zelfs advertenties op Facebook geplaatst om in een straal van 80 kilometer rond de Iraakse stad Mosul de Nederlandse jihadisten te wijzen op de verstekzitting. Die advertenties zijn meer dan een 1,1 miljoen keer bekeken, aldus het OM.
De 21-jarige Utrechter Öz staat sinds vorig jaar met zijn volledige naam op de nationale terrorismelijst, omdat hij is uitgereisd naar jihadistisch gebied. De overheid heeft hem de toegang tot zijn bankrekeningen en creditcards ontnomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.