Van Zanen: spanning in wijken neemt toe

UTRECHT - De spanningen in de Utrechtse stadswijken zijn voelbaar. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad, waarin hij het Veiligheidsbeeld 2016 toelicht.
Er is minder criminaliteit, maar het onveiligheidsgevoel neemt niet af. Van Zanen legt in zijn brief een direct verband met de angst voor terreur en aanslagen, zoals woensdag nog in Londen.

FACTOREN

Zulke aanslagen zorgen ook in Utrecht voor een gevoel van onveiligheid, stelt de burgemeester. "Gevoel van veiligheid (of onveiligheid) heeft te maken met een groot aantal factoren. De afgelopen tijd is een aantal van die factoren heel prominent en zichtbaar geworden in onze samenleving. Te denken valt aan gebeurtenissen op mondiale schaal zoals oorlogen, aanslagen, terrorismedreiging en machtswisselingen."

INVLOED

Dit soort ontwikkelingen hebben volgens Van Zanen grote invloed op lokaal niveau. "We zien een toename van spanningen in de wijken (bijvoorbeeld rond de jaarwisseling en in de zomerperiode) en een toename van dreigingen op nationaal en lokaal niveau."

DIBI

PvdA-raadslid Bouchra Dibi uit Overvecht herkent het onveiligheidsgevoel dat wordt benoemd. "Mensen voelen zich niet geaccepteerd en veilig. Ze voelen zich in de steek gelaten, ook door de politiek. Dat levert spanningen op en daar maak ik me zorgen over."
Ondanks dat er in Utrecht minder criminaliteit en onveiligheid is, blijven er net zoveel politie en veiligheidsdiensten op de been als vorig jaar.

Het onbehagen groeit in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.