Woerdense zendamateurs vrezen einde hobby

WOERDEN - Een radiogolf vanuit een schuurtje in de achtertuin, weerkaatst via de maan, zo naar de andere kant van de aardbol. Futuristisch? Zeker niet. Ouderwetse zendamateurs draaien hun hand er niet voor om. Met korte of lange golven communiceren ze met mensen over de hele wereld.
In Woerden zijn de hobbyisten alleen wel bang dat hun liefhebberij uitsterft. Zendamateurs worden namelijk steeds ouder. En dat zou zonde zijn, zegt liefhebber Joop Schalkwijk. "Als je alleen al kijkt naar hoe werkt het, dan zie je hoe interessant en ingewikkeld het is."

VERENIGING

Om het amateurzenden niet uit te laten sterven zijn er dus jongeren nodig die nieuwsgierig zijn naar hoe zoiets werkt. De VERON, de vereniging voor zendamateurs in Nederland, ziet dat een aantal regionale clubs daar al een oplossing voor heeft gevonden. Zo huurt de vereniging in Utrecht bijvoorbeeld een ruimte bij de scouting en laten de jongeren dan af en toe ook zelf aan de knoppen zitten

NOODZAAK

Schalkwijk ziet amateurzenden niet alleen als een leuke hobby, maar ook als een noodzakelijk goed. De technologische ontwikkeling kan ook in de toekomst nog wel eens baat hebben bij radiozendamateurs, denkt hij. "Als er een miljoen mensen hiermee bezig zijn en aan het experimenteren zijn, is de kans veel groter op een eureka-uitvinding dan als er nog maar duizend mensen mee bezig zijn."
De techniek wordt vandaag de dag vooral gebruikt door hobbyisten. Toch kan radiozenden cruciaal zijn als communicatiemiddel. Bijvoorbeeld bij rampen zoals de watersnoodramp in 1953, zegt de VERON. "Als de infrasctructuur er helemaal niet is, dan is niemand in staat om bijvoorbeeld een verbinding te bouwen. Daar kunnen de zendamateurs een grote rol in spelen", zegt Randy ten Have van VERON.

Woerdense zendamateurs zoeken opvolgers
Jonge zendamateurs gezocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.