RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ruim 100 meldingen over 'kiesdrempels'

UTRECHT -

Na de verkiezingen op 15 maart zijn 110 meldingen gedaan over de toegankelijkheid ervan voor mensen met een beperking. De klachten kwamen binnen bij het 'Meldpunt Onbeperkt Stemmen' van het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. Het meest genoemde obstakel is het stembiljet, maar ook in het stemhokje gingen er dingen mis.

Sinds vorige zomer is een VN-verdrag over gehandicapten van kracht, waarin zelfstandig stemmen voor iedereen centraal staat. Dit keer vonden mensen met een verstandelijke, lichamelijke of visuele beperking het stembiljet te groot, te moeilijk opvouwbaar of onleesbaar, door de kleine letters.


TE ZWAAR

Mensen in een rolstoel of scootmobiel hadden vooral problemen met de toegang tot het stemlokaal en stemhokje. Zo waren bijvoorbeeld de toegangsdeuren te zwaar, was het stemhokje te klein, was de ketting aan het potlood te kort of was het schrijfplankje te hoog of te ondiep.

Veel vragen gingen ook over de hulp in het stemhokje voor blinden en slechtzienden. Jos Sprenkels uit Zeist liet vorige week al aan RTV Utrecht weten te balen dat hij als visueel gehandicapte niet alleen kan stemmen. Daardoor is zijn stemgeheim niet gewaarborgd, stelde hij.


NIET STEMMEN

In tegenstelling tot lichamelijk gehandicapten mogen mensen met een verstandelijke beperking geen hulp krijgen in het stemhokje. Mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders meldden bij het college dat hierdoor veel van hen niet zijn gaan stemmen.

Soms bleken medewerkers van stembureaus niet goed op de hoogte van de regels voor het stemmen door mensen met een beperking. Zo zijn er situaties gemeld waarin medewerkers niet wisten dat mensen met een lichamelijke of visuele beperking hulp mogen krijgen in het stemhokje en zelf mogen kiezen wie hen helpt. Andere melders zijn
juist positief over stembureaumedewerkers en prijzen hun behulpzaamheid.

Het college doet onderzoek naar de omvang van de problemen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -