Wethouder Burger (59) van Wijk gestopt vanwege alzheimer

Jan Burger
Jan Burger © SP Wijk bij Duurstede, website
WIJK BIJ DUURSTEDE - Wethouder Jan Burger van Wijk bij Duurstede heeft zijn werk moeten neerleggen, omdat hij alzheimer heeft. Dat heeft de 59-jarige SP-politicus gezegd in een interview met het AD/Utrechts Nieuwsblad. Het is voor het eerst dat hij publiekelijk over zijn ziekte praat.
"Heel geleidelijk merkte ik dat ik in mijn werk als wethouder minder goed functioneerde. Een drukke baan, overdag, 's avonds. Altijd werken. Van de ene vergadering naar de andere, van het ene gesprek naar het andere. Ik kreeg moeite om veel dingen tegelijk te doen", vertelt Burger openhartig in de krant.
BURN OUT
Zijn vrouw komt in het interview ook aan het woord. Volgens haar was niet direct duidelijk dat haar man alzheimer had. "Door zijn hoge intelligentie heeft Jan heel lang goed kunnen functioneren. Eerst dachten we aan een burn-out. Dus nam hij een time-out om tot rust te komen."
Burger vertelt verder dat hij vaak aan zijn vader denkt. "Misschien zit alzheimer wel in onze genen. Mijn vader is er op zijn 81e aan overleden. Hij deed af en toe rare dingen. Mijn oma ook. Gelukkig is de ziekte bij mij in het beginstadium ontdekt. Ik hoop dat er snel medicijnen komen om het proces te vertragen."
BETROKKENHEID
Burger was ruim tien jaar wethouder. De SP'er werd vorig jaar nog genomineerd voor 'beste lokale bestuurder' in de categorie kleine gemeente. Zijn betrokkenheid als bestuurder was groot en hij had als wethouder nog veel plannen. "Ik had de jeugdzorg willen vernieuwen. Nu gaan kinderen naar instellingen. Dat kost goud geld en de begeleiding is niet optimaal."
Vrijdag neemt Burger officieel afscheid. Eind vorig jaar legde hij zijn werkzaamheden al neer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.