Iconische fabrieksschoorsteen herrijst op Neerlandia-terrein

De oude schoorsteendelen.
De oude schoorsteendelen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Het grote nieuwbouwproject op het Utrechtse fabrieksterrein van Neerlandia is bijna klaar. Vrijdag wordt de eerste hand gelegd aan het herstel van de iconische schoorsteen op het industriegebied, waar nieuwe woningen komen.
De schoorsteen werd begin twintigste eeuw samen met de karakteristieke fabriekshal gebouwd. De draadstaalfabriek van Neerlandia kwam in 1937 in het pand en was een begrip in de stad.
"Er zaten hier dag en nacht vierhonderd man te werken met geweldige machines", vertelde Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven vrijdag aan verslaggever Robert Jan Booij op Radio M Utrecht.

HISTORISCHE VERHALEN

Volgens Sprangers zijn er veel historische verhalen te vertellen over de fabriek. "De eigenaar was een joodse familie, die moest onderduiken in de oorlog. Toen de Duitsers hier kwamen, werd hier prikkeldraad gemaakt voor onder meer concentratiekampen."
Omdat er woningen op het terrein kwamen te staan, heeft de schoorsteen een nieuwe plek gekregen. "Hij is in delen verplaatst naar de zuidkant en daar wordt de schoorsteen nu weer opgebouwd", aldus Sprangers in Utrecht is Wakker.

GEWELDIG

Sprangers is blij dat het industrieel erfgoed in zijn glorie hersteld wordt. "Het is geweldig dat de keus is gemaakt om de schoorsteen weer op te bouwen. Want in Utrecht hebben in dit gebied zo'n twinitig schoorstenen gestaan. De enige die er nog is, deze dus, wordt nu weer hersteld."
De werkzaamheden op het terrein zijn later dit jaar helemaal klaar.

Verslaggever Robert Jan Booij live in Utrecht op Radio M Utrecht (I)
Verslaggever Robert Jan Booij live in Utrecht op Radio M Utrecht (II)
Schoorsteen keert terug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.