Vraagtekens bij selectie deelnemers spitsmijden

PROVINCIE UTRECHT - Tienduizenden automobilisten zijn de afgelopen weken uitgenodigd om de avondspits te mijden. Wie tussen 15.00 uur en 19.00 uur delen van Utrecht en Amersfoort mijdt kan punten sparen. Daar lijken sommige weggebruikers inmiddels leuk aan te verdienen, zelfs als iemand geen spitsrijder is.
RTV Utrecht-collega Annemarie de Wit is zo'n automobilist. Ze begint namelijk iedere dag om 05.00 uur en gaat rond 13.30 uur 's middags weer naar huis. Dat juist zij is geselecteerd om de spits te mijden vindt ze dan ook best bijzonder. "Natuurlijk kom ik af en toe wel in Utrecht 's avonds en soms ga ik dan wel met de auto, maar voor normaal woon-werkverkeer zie je mij in ieder geval niet in de avondspits", vertelt ze.

PUNTEN

Uit camerabeelden blijkt dat De Wit in de meetperiode in januari inderdaad af en toe in de avondspits reed. Hoewel zij dat normaal gesproken dus niet doet, werkt Annemarie wel graag mee met het
. Als de avondspits gemeden wordt, dan kan ze namelijk punten sparen.
De punten kunnen weer ingeleverd worden voor bijvoorbeeld een elektrische fiets of geld op een OV-chipkaart. Honderd zogenoemde 'credits' zijn een euro waard. "Ik doe nu ongeveer twee weken mee en ik heb nu 2900 punten. Met 2500 kun je al iets kopen", stelt De Wit.

OVERHEIDSGELD

Volgens projectmanager Esther de Lange moeten de deelnemers aan strikte voorwaarden voldoen. "We willen overheidsgeld wel terecht inzetten en niet aan mensen geven die daar misbruik van maken." Daarom wordt ook de komende tijd het rijgedrag van deelnemers aan het project gecontroleerd.
"Op camera's zien we gewoon als er mensen rijden of niet. Verder maken we gebruik van gps-tracking en staan er dingen in de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Ook zijn er nog andere controlemechanismes die we gebruiken", stelt De Lange.

ONTERECHT

Het is niet de eerste keer dat vraagtekens worden gezet bij spitsmijdprojecten.
kregen duizenden automobilisten onterecht geld. Geld verdienen lijkt dus ook dit keer opvallend gemakkelijk, hoewel er van bewust misbruik nu geen sprake lijkt.
De Wit benadrukt dat ze enkel gebruik heeft gemaakt van de uitnodiging om mee te doen aan het project. "Ik kan me wel voorstellen dat ze tegen mij zeggen dat ik nooit in de spits te vinden ben en dat ze zeggen dat ze me nooit hadden moeten uitnodigen. Dan zou ik het ook teruggeven."
Het project, dat een initiatief is van onder meer de provincie, loopt nog tot half oktober door. RTV Utrecht hoort graag wat andere deelnemers vinden van het project. Mail uw ervaringen daarom naar nieuws@rtvutrecht.nl.

"We willen overheidsgeld wel terecht inzetten"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.