Klokkenmaker maakt overuren door zomertijd

NIEUWEGEIN - De zomertijd is ingegaan dit weekend en dat levert voor de Nieuwegeinse klokkenmaker Vincent Voorn extra veel werk op. De tientallen klokken in zijn werkplaats moeten allemaal een uur vooruit en ook melden zich elk half jaar weer klanten met vragen over wijzers die voor- of achteruit moeten.
"Je hebt altijd mensen die mij vragen gaan stellen over hoe het moet. Of het gaat stuk. Dat moeten we dan toch weer repareren en uitleggen hoe het mis is gegaan", aldus Voorn.
Vincent Voorn, die in Nieuwegein bekend staat als Vadertje Tijd, is gespecialiseerd in het mechanische uurwerk. Dus staande klokken, staartklokken en horloges. In zijn werkplaats bulkt het van de klokken en die moeten nu allemaal een slinger krijgen. "Je moet er wel even voor gaan", zegt Voorn. "Maar je weet dat het iedere zomer- en wintertijd weer gaat gebeuren."
Voorn zegt het met liefde te doen omdat hij met volle overtuiging heeft gekozen voor het klokkenmakersvak. "Liefde voor het mechaniek en dan uitdokteren hoe het werkt. En het dan op een gegeven moment voor elkaar krijgen. Dat is dan geweldig als je `s ochtends wakker wordt en je ziet die klok weer liggen."
Hij werkt nu bijvoorbeeld ook aan een 18e-eeuwse klok met snaren van schapendarmen. Die moet precies zo weer nagemaakt worden, wil de klok weer goed werken. In die tijd was het hebben van de tijd ook een voorrecht, zegt Voorn. "Als je de tijd had was je welgesteld."

Vincent Voorn heeft een flinke klus aan de zomertijd
"Liefde voor de mechaniek"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.