RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Mag het licht uit?

1/2
UTRECHT - Utrecht moet meer doen om lichtvervuiling te voorkomen. Dat is de inzet van een debat dinsdag in de Utrechtse gemeenteraad. Het debat is afgedwongen door een groep verontruste Utrechters, verenigd in het Milieuplatform Leidsche Rijn.

Veel dieren en sommige planten hebben last van de overvloedige verlichting in de stad. Met name in parken en bij ecologische hoofdroutes zou het licht veel minder kunnen. Maar er moet ook beter gekeken worden naar lantaarnpalen. Sommigen stralen een deel van hun licht omhoog, en dat is zinloos voor de mens, maar lastig voor trekvogels.


BURGERINITIATIEF

De club verzamelde 250 handtekeningen en dwingt de raad daarmee over het onderwerp na te denken. De Utrechters willen onder meer dat de verlichting bij sportvelden beter wordt afgeschermd. Ook moet straatverlichting bij ecologische routes worden uitgeschakeld. De club vindt het bijvoorbeeld onzinnig dat er lampen boven een vijver bij station Terwijde branden.

Of de gemeenteraad warm loopt voor de plannen is nog maar de vraag. In eerste instantie praat morgen een raadscommissie over de plannen, daarna moet er ook in de voltallige raad over gesproken worden. Als de voorstellen van het burgerinitiatief worden aangenomen, dan moet de politiek nog wel op zoek naar geld.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht