Schippers maken hun vaartuigen zomerklaar in Vreeswijk

VREESWIJK - Meer dan een eeuw geleden lag de Nooit Volmaakt voor het eerst in het water. Niet veel later volgde de boot de Morgenster (1925). Nu varen ze nog steeds, maar wel is er veel onderhoud nodig. Daarom liggen de boten in de werf van Museumwerf Vreeswijk.
Ben Kruyt is de schipper van de Morgenster. De oude veenschuit is al decennialang in de familie. Zijn vader vervoerde veen vanuit Vinkeveen en zelf zette hij zijn eerste stapjes op het dek van dit schip. Nu pleegt hij, in navolging van zijn vader, het onderhoud. "Ik heb er een boegschroef ingezet, een generator ingebouwd en een nieuwe stuurhut op gezet."

CIRCUSTENT

Naast de Morgenster ligt de Nooit Volmaakt. Jarenlang was dit schip in gebruik als vrachtschip, maar toen Pieter Stapel de boot kocht maakte hij er samen met zijn partner een rondvarend theater van. Vanuit de boot kon een circustent worden opgebouwd.
Met dit 'varend variété' voeren ze door Nederland, België en Frankrijk. "Dat heeft goed gedraaid. We maakten voorstellingen voor het hele gezin", zegt Stapel. Nu geven Stapel en zijn vrouw geen voorstellingen meer, ze genieten er van hun oude dag en wonen in het ruim.

VERKOPEN

Stapel is nu 70 jaar en merkt dat het onderhoud van de boot hem nu wel zwaar valt. Dit is waarschijnlijk het laatste onderhoud dat ze aan de boot plegen. Stapel en zijn vrouw denken eraan de boot te verkopen en weer aan wal te gaan, maar niet zonder eerste nog veel te varen.
Aan nu verkopen moet Kruyt nog niet denken. De oud-handelaar in boten is verknocht aan het schip dat al sinds jaar en dag in familiebezit is. "Een boot als deze is nooit te koop."

"Een boot als deze is nooit te koop"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.