RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Renovatie afgebrande molen Oud-Zuilen start komende maand

OUD-ZUILEN - Het Utrechts Landschap begint komende maand met de renovatie van de molen Buitenweg in Oud-Zuilen. De kleinste wipwatermolen van de provincie Utrecht brandde vorig jaar maart af.

Omdat het geraamte van de molen nog goed te gebruiken is, kan het bouwwerk in ere worden hersteld. "Met de restauratie van de molen in zijn oude glorie, voegen we een nieuwe laag aan de geschiedenis toe," stelt een trotse directeur-rentmeester Saskia van Dockum.


ROBUUST

Het Utrechts Landschap heeft samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed gekeken welke onderdelen van de afgebrande molen bruikbaar zijn voor de restauratie.

"Het geraamte van de molen bleek nog goed bruikbaar. De eiken balken uit 1830 bleken zo robuust, dat ze tijdens de brand maar in beperkte mate zijn aangetast. We schrapen ze af en verstevigen ze. Zo kunnen we ze hergebruiken", vertelt Van Dockum. "Ook veel ijzeren onderdelen kunnen we opnieuw gebruiken. De wieken van de molen helaas niet. Die moeten we opnieuw maken."


FANTASTISCH

Het afbranden van de molen ging veel mensen aan het hart. Na de brand werd al snel door omwonenden een crowdfundingactie georganiseerd, waarmee zij een deel van het geld voor de restauratie binnenhaalden. "Het was fantastisch voor ons en de molenaars om te ervaren dat zo veel mensen zich betrokken voelen en zich voor de molen willen inzetten", zegt Van Dockum.

De molen vormt samen met de naastgelegen Molen van de Polder Westbroek en het sluizencomplex een uniek ensemble. "Dit ensemble blijft dankzij de restauratie behouden en krijgt een nieuwe toekomst. Ik kan haast niet wachten tot het moment dat het plaatje weer compleet is", besluit de directeur-rentmeester.

Eind dit jaar moeten de wieken van de molen weer draaien langs de Zuilense Ring.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht