"Blijverslening voor ouderen moet meer bekendheid krijgen"

NIEUWEGEIN/VEENENDAAL - Ouderen in onder meer Veenendaal en Nieuwegein kunnen een blijverslening aanvragen. Met de lening kunnen aanpassingen in huis worden gedaan, zoals het weghalen van drempels of het aanpassen van de badkamer. Omdat weinig ouderen de regeling kennen, wil de Stichting Zilver Wonen er meer bekendheid aan geven.
Uit een onderzoek van de stichting Zilver Wonen Weken, die ondersteund wordt door ouderenbond ANBO in Woerden, bleek onlangs dat ongeveer de helft van de ouderen zich zorgen maakt over zijn woonsituatie. Zo'n 80 procent wil zo lang mogelijk in de huidige woning blijven wonen, maar de helft van de respondenten verwacht dat hiervoor aanpassingen nodig zijn.

UITKOMST

Hoewel zo'n 60 procent van de ouderen een huis met overwaarde heeft, betwijfelt 70 procent van de ouderen of de bank wel bereid is tot een lening voor een noodzakelijke verbouwing.
"De blijverslening biedt dan uitkomst. Alleen kent slechts 4 procent van de senioren deze lening of woont in een gemeente die deze aanbiedt," stelt Staal. "Terwijl uit ons onderzoek blijkt dat zo'n 104.000 ouderen hier gebruik van willen maken."

REKENWONDER

Volgens Staal is het belangrijk dat ouderen thuis kunnen blijven wonen. "Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat er snel iets moet gebeuren", legt Staal uit. "We hebben 3 miljoen ouderen en 40 procent van de gemeenten zegt nu al een tekort te hebben aan seniorenwoningen. In 2020 is dat tekort gegroeid tot meer dan de helft van de gemeenten."
De stichting is gestart met een speciale campagne om de blijverslening meer bekendheid te geven. De lening is overigens een initiatief van het Rijk.

"Blijverslening voor ouderen moet meer bekendheid krijgen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.