"Strop voor gemeenten door weeffout in de jeugdwet"

UTRECHTSE HEUVELRUG - Kinderen die buiten hun eigen gemeente in een jeugdzorginstelling zitten zijn een financiële ramp voor gemeenten. Dat schrijft NRC Handelsblad. De gemeenten moeten de zorg wel betalen, maar krijgen hiervoor geen passend budget. De schade loopt in de miljoenen.
Onder meer Zeist en Utrechtse Heuvelrug draaien op voor de behandelkosten van kinderen die afkomstig zijn uit heel andere delen van het land. "De gemeente Utrechtse Heuvelrug dekt het jeugdzorgtekort nu door geld bij te leggen uit het WMO-budget, dat eigenlijk bedoeld is voor hulp aan thuiswonende ouderen en zieken", schrijft de krant.
De Zeister wethouder Varkevisser zegt in de krant dat er door de hoge rekeningen minder geld over is voor lichtere vormen van jeugdzorg. "Ruim 40 procent van ons jeugdzorggeld ging in 2015 naar de zware jeugdzorg. Dat is ontzettend veel. We kunnen daardoor minder besteden aan, zeg, maatregelen om te voorkomen dat kinderen zware hulp nodig hebben."
Volgens de gemeenten is er sprake van een "weeffout" in de jeugdwet. Staatssecretaris Martin van Rijn erkent de problemen en laat onderzoeken of de wet veranderd kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.