"Overlast Altrecht-bewoners moet stoppen"

DEN DOLDER - Diefstal, brandstichting en drank- en drugsoverlast. Een groep inwoners van Den Dolder ervaart grote overlast in het dorp. Het komt volgens hen allemaal door patiënten van GGZ-instelling Altrecht. "Een simpel rondje met de hond maken is er in de avond niet meer bij. Het moet stoppen."
De boze inwoners zijn de overlast zat en kwamen dinsdagavond samen tijdens een bijeenkomst. Ze eisen maatregelen van Altrecht en de gemeente en hebben een brandbrief geschreven aan medebewoners. Daarin staat: "De instelling Altrecht is al een eeuw verbonden met Den Dolder en zegt zelf dat het een soort symbiose is geworden. Symbiose betekent 'een verbondenheid die duurzaam en wederzijds winstgevend is'. Het mag duidelijk zijn dat wij het hier niet mee eens zijn. Altrecht doet weinig tot niets! De gemeente Zeist doet weinig tot niets! Wij zijn het zat!"

BRANDEN EN DRUGS

Recent vlogen verschillende auto's in Den Dolder in brand waarvoor twee vrouwelijke patiënten werden
.
Toch zijn de branden slechts onderdeel van een veel groter probleem, zegt een bezorgde bewoonster. "Er is hier altijd wel wat aan de hand. We hebben te maken met drugs- en drankoverlast, dealers bij het station en de Albert Heijn en er wordt gepikt. Kinderen zien dat ook allemaal en steeds mensen durven de straat niet meer op, vooral ouderen."
De inwonersgroep zegt het prima te vinden dat Den Dolder een opvangplek is, maar vindt dat deze overlastgevende groep niet in het dorp thuishoort. Volgens hen staat vast dat het niet om hangjongeren gaat, maar om Altrecht-bewoners. "De hangjongeren hier kennen we allemaal en de bewoners van Altrecht ook."

NIEUWE WIJK

Onder meer in de nieuwe wijk Duivenhorst ervaren bewoners overlast. "De doorgang naar het bruggetje dat naar het Altrecht-terrein leidt is nog steeds toegankelijk, waardoor de bewoners van de GGZ-instelling continu door de wijk lopen en een grote bende achterlaten", schrijven ze in de brief. Inmiddels hebben enkele bewoners het heft in eigen hand genomen door zelf te patrouilleren in de wijk.

REACTIE ALTRECHT

Dat er door de inwoners overlast ervaren wordt, vinden we erg vervelend en betreurenswaardig", laat Altrecht-bestuurder Floor van Dijk weten in een schriftelijke reactie. "We hebben gehoord dat er mensen zijn die zich door ons en de gemeente ongehoord voelen. Dan is overlast extra vervelend."
"De groep die gisteravond bij elkaar kwam, is voor ons onbekend", aldus Altrecht. "Tot nu toe hebben wij geen contact gehad met vertegenwoordigers van deze groep. We willen graag met hen in contact komen om samen met gemeente en politie te kunnen bespreken wat we voor hen kunnen betekenen."

BUURTCOACHES

"Al jaren streven we ernaar om goede contacten te onderhouden met gemeente, politie en de belangenvereniging van Den Dolder", schrijft de instelling. "Altrecht heeft het afgelopen jaar buurtcoaches in dienst genomen om een bijdrage te leveren aan de veiligheid op en rondom het terrein van Altrecht. Zij zijn een eerste aanspreekpunt voor buurtgenoten bij klachten of kunnen direct helpen bij overlast. We hopen van harte dat ongeruste inwoners van Den Dolder zich melden bij gemeente, politie en Altrecht zodat we samen in gesprek kunnen."

"Drank, drugs, dealen; het is altijd wel wat"