"Dankzij protocol geen slachtoffers bij val brug in zwembad"

Het gevaarte ligt nog steeds in het zwembad.
Het gevaarte ligt nog steeds in het zwembad. © RTV Utrecht/Rik Dogger
AMERSFOORT - Dankzij het opvolgen van de huisregels van het Sportfondsenbad in Amersfoort zijn er geen slachtoffers gevallen bij het neerstorten van de brug in het zwembad. Dat zegt sportwethouder Hans Buijtelaar (VVD) tegen RTV Utrecht.
Het 50-meterbad kan in twee delen worden opgesplitst door de zogenoemde brug. Die brug komt uit het plafond en hangt aan staalkabels. "Wanneer die brug omhoog of omlaag gaat moeten mensen in het zwembad vijf meter afstand nemen", zegt Buijtelaar. "Dat protocol is gisteravond goed opgevolgd."

NETJES

Voorzitter Erwin Koster van zwemvereniging ZPC bevestigt de lezing van Buijtelaar. "Er liggen afspraken voor op het moment dat de brug in of uit het water wordt getild. Iedereen moet dan voldoende afstand houden en dat wordt ook netjes gecontroleerd door het personeel van het zwembad. Het protocol heeft dus goed gewerkt."
Het is nog steeds onduidelijk hoe de brug in het water kon vallen. Bekend is al wel dat er iets misging in het ophangsysteem. "Bij het optakelen is de brug eruit geschoten", aldus de sportwethouder. "We laten nog onderzoeken hoe dan kan."

JAMMER

Dinsdag was het zwembad gewoon open. Ook in het 50-meterbad kon gewoon gezwommen worden, alleen is het gebied rondom de brug afgezet. "Wel jammer, want nu konden we minder lange banen zwemmen", zegt een zwemmer. Het lijkt erop dat het incident zwemmers niet heeft afgeschrokken. "Hij ligt nu toch al in het water, dus wat kan er nu nog gebeuren."
Sinds maandagavond ligt de brug schuin in het water. Monteurs van het zwembad hebben de brug recht in het water gelegd. Wat er nu verder gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Ook dat laten we onderzoeken", zegt Buijtelaar.

WEDSTRIJDEN

Koster sluit niet uit dat er uiteindelijk creatieve oplossingen nodig zijn om de geplande wedstrijden deze week door te laten gaan. "De eerste wedstrijd is pas aankomende donderdag, dus we hebben gelukkig nog twee dagen speling. We zullen hard moeten werken om het bad in gereedheid te brengen. In het ergste geval moeten we kijken of we op een kleiner waterpoloveld mogen spelen, maar daar hebben we toestemming voor nodig van de bond."
Koster verwacht dat er woensdag meer duidelijk komt over de gevolgen voor zijn vereniging. "Ik hoop dat we morgen een goed plan hebben en weten wanneer de wedstrijden en trainingen hervat kunnen worden."

ZPC: "Het protocol heeft gisteren dus goed gewerkt"
"Huisregels zwembad Amersfoort hebben erger doen voorkomen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.