"Juridische stappen tegen gemeente vanwege alFitrah-onderzoek"

UTRECHT - De ouders van kinderen in de alFitrah-moskee overwegen juridische stappen te ondernemen tegen de gemeente Utrecht. Dat zei imam Suhayb Salam dinsdag tegen RTV Utrecht. Hij ging in een interview in UVandaag in op het nieuwe onderzoek dat de gemeente wil doen naar de moskee in Overvecht. Daaruit zou moeten blijken of de moskeelessen kinderen belemmeren te integreren, zoals wordt vermoed.
De ouders lieten eerder al weten niet blij te zijn met het onderzoek en daar ook niet aan mee te willen werken. Het onderzoek gaat in tegen alle rechtsprincipes, zei Salam. "Je hebt in dit land vrijheid van meningsuiting, van privacy en godsdienst. Dit zijn zaken die de gemeente moet waarborgen." Hij benadrukte dat hij zelf wel met de gemeente in gesprek wil blijven.

LESPROGRAMMA

Volgens Salam hebben de ouders hun punt duidelijk gemaakt. "Ze hebben de burgemeester een brief gestuurd waarin ze zeggen dat ze hun kinderen bewust meelaten doen aan het lesprogramma." Mocht het nieuwe onderzoek er komen, dan overwegen de ouders juridische stappen te nemen tegen de gemeente.
Verder stelde Salam dat er vooral over de ouders en kinderen van de moskee wordt gesproken, maar niet met hen. "Het beeld is ontstaan dat de kinderen in een isolement verkeren. Maar dat is iets dat de onderzoekers zelf bestrijden. Het is een mogelijk risico dat kan ontstaan."

KLAARSTOMEN

Salam verklaarde dat er tijdens de lessen niks verkeerds gebeurt. "Wat wij doen is juist de kinderen klaarstomen voor de maatschappij. Dat betekent dat we ze leren hoe ze zich kunnen uiten en hoe ze zichzelf kunnen verdedigen als ze ergens van worden beschuldigd. Ze worden als moslims in een hoek gezet, omdat ze bepaalde zaken anders zien. Ze worden zo uit de maatschappij gezet."
De imam zei dat zijn moskee niks te verbergen heeft. "Wij leren onze kinderen dat we open blijven om te praten. We willen een onderdeel zijn van dit land en je moet blijven praten."

ZORGEN

De Utrechtse gemeenteraad maakt zich momenteel grote zorgen over het pedagogische klimaat in de moskee. In een rapport van het Verwey-Jonker Instituut staat onder meer dat het onderwijs in het gebedshuis zeer strikt op de eigen islamitische identiteit is gericht. Leerlingen zouden door de orthodoxe lessen nauwelijks in staat zijn om aan de Nederlandse samenleving deel te nemen.
De gemeenteraad pleit daarom voor meer en uitgebreider onderzoek.

Imam Suhayb Salam in UVandaag over het nieuwe onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.