Cyberaanval Eemnes: dienstverlening is hele week nog beperkt

EEMNES - De gevolgen van de cyberaanval bij de gemeente Eemnes zijn voor inwoners nog de hele week voelbaar. Dat schrijft de gemeente op haar website. De dienstverlening voor Eemnessers is nog tot het einde van de week "zeer beperkt".
Wethouder Rood maakte maandagavond bekend dat zijn gemeente samen met Blaricum en Laren doelwit is geworden van hackers. Uit voorzorg hebben de zogenoemde BEL-gemeenten alle computers losgekoppeld van het internet.

BEREIKBAAR

"Onze dienstverlening is op dit moment helaas nog zeer beperkt. Wij verwachten dat dit nog tot einde deze week duurt. Het BEL-kantoor is gewoon open en wij zijn telefonisch bereikbaar. BOA's, toezichthouders en medewerkers van de buitendienst voeren zoals gebruikelijk hun werkzaamheden uit. Ook het Meldpunt Openbare Ruimte werkt gewoon", laat de gemeente weten.
Inwoners kunnen gewoon aangifte doen van geboorte- en overlijden, maar deze meldingen worden tijdelijk handmatig genoteerd en later pas verwerkt.

CRYPTOLOCKER

Inmiddels is duidelijk om wat voor aanval het precies gaat. "Het betreft het virus 'Cryptolocker', een soort ransomware. Als een computer wordt geïnfecteerd met ransomware, worden de bestanden erop versleuteld en wordt van de eigenaar doorgaans losgeld geëist om de computer weer vrij te geven."
Er is inmiddels bij de politie aangifte gedaan van cybercriminaliteit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.