Giro 555: Utrechters helpen hongersnoodslachtoffers

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag is de slotdag van de actieweek van Giro 555 om geld in te zamelen voor de hongerende bevolking in Afrika. Ook Utrechters hebben acties op touw gezet om de groep van 20 miljoen mensen in onder meer Somalië, Jemen en Zuid-Sudan te helpen.
Zo wil de 9-jarige Thijs uit Veenendaal zoveel mogelijk flessen ophalen om geld in te zamelen voor Giro 555. "Ik vind het heel erg dat er in veel landen zoveel armoede is en daarom kom ik in actie", vertelt hij op de website van de gezamenlijke hulporganisaties.

KINDEREN

Ook Ryan uit Everdingen zet zich in voor het goede doel. "Ik doe random dingen zoals flessen ophalen, snoep verkopen en nog veel meer. Doneer nu voor hongerige kinderen." Leerlingen van basisschool De Grondtoon in Bunschoten bakken onder meer cakejes en verkopen popcorn.
De Utrechtse schrijver Anne Eekhout verkoopt vijf gesigneerde boeken van haar laatste roman 'Op een nacht'. "Als alle vijf de boeken zijn verkocht, kan één gezin weer twee maanden eten", vertelt ze. Ze roept collega-schrijvers op om ook in actie te komen.
Op basisschool 't Blokhuus in Hoevelaken zamelen ze ook flessen in. De actie is bedacht door Ties uit groep 7, na het zien van de filmpjes op tv over de honger in Noord Afrika.

LANDELIJKE ACTIEDAG

De actie eindigt vandaag met een landelijke actiedag op radio en tv in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Ook RTV Utrecht staat op radio, televisie en internet stil bij de hongersnood en de Utrechtse initiatieven om de slachtoffers te helpen.
Giro 555 vindt alle aandacht belangrijk, zegt actievoorzitter Farah Karimi. "We zijn heel blij dat de omroepen de actie gezamenlijk ondersteunen. Het onderstreept de urgentie van de verschrikkelijke crisis die nu gaande is. We hopen dat heel veel Nederlanders in actie komen en dat we met z'n allen zoveel mogelijk geld ophalen voor de slachtoffers van deze crisis."
Komt u vandaag ook in actie? Laat het RTV Utrecht weten via nieuws@rtvutrecht.nl.

Verslagger Robert-Jan Booij haalt flessen op in Veenendaal
"Een enkeling geeft zelfs een lege krat"
Reportage over Thijs uit Veenendaal die lege flessen ophaalt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.