Restauratie Domtoren loopt vertraging op

UTRECHT - De restauratie van de Domtoren gaat minder snel dan gepland. Tot nu toe is er geen enkel bedrijf gevonden die de trots van Utrecht onder handen wil nemen. Dat schrijft wethouder Paulus Jansen in een brief aan de gemeenteraad.
De Domtoren is er slecht aan toe. Bij de laatste inspectie bleek dat de onderhoudsstaat van het bovenste deel van de toren aan de zuid- en zuidwestkant erg is verslechterd. Daarom werd toen al geadviseerd om direct maatregelen te nemen zoals het plaatsen van netten en spanbanden.
Jansen baalt dat het proces flinke vertraging heeft opgelopen. Hij gaat daarom bedrijven benaderen die eerder zijn afgehaakt. De wethouder wil weten waarom zij geen heil zien in de klus.

EUROPESE INVLOED

Jansen gaat nu een Europese aanbesteding doen. Hij heeft goede hoop dat meerdere partijen geïntresseerd zijn in de klus. Als alles meezit, hoopt Jansen dat eind 2017 de voorbereidingen voor de restauratie kunnen beginnen.
Er wordt dan een steiger geplaatst. Zodat onderzoekers alle natuurstenen stuk voor stuk kunnen bekijken. Verder worden er 3D-foto's gemaakt van de Domtoren omdat er eindelijk een goede en stabiele stijger staat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.