Wintertuin Baarn wordt belevingscentrum met escape room

BAARN - De Wintertuin in Baarn wordt een belevingscentrum met een escape room, GPS-speurtochten door het omliggende park en horeca. De gemeente heeft een beheerder gevonden voor het monumentale kassencomplex in het Cantonspark.
Het glazen gebouw, dat van 1918 tot 1987 dienst deed als plantkundig laboratorium van de Universiteit Utrecht, staat al jaren leeg. Baarn worstelde met een nieuwe bestemming en stelde strenge eisen aan kandidaten die het rijksmonument wilden exploiteren. Eerder werd de Wintertuin gegund aan een horecabedrijf dat er een grand café wilde openen, maar de Raad van State zette daar een streep door. Baarn kwam een onbekende schadevergoeding met de gedupeerde kandidaat overeen.

LIVING STORY

Uiteindelijk viel de keus van een adviescommissie van 23 inwoners unaniem op het bedrijf Living Story. Twee andere plannen vielen af. De gemeente wil na een intentieovereenkomst verder praten over vergunningen en geld.
De activiteiten die Living Story wil organiseren hebben te maken met de geschiedenis en de omgeving van de Wintertuin en het Cantonspark. De horeca moet volgens het plan van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 19.00 uur de deuren openen.

BOTANISCHE TUINEN

De Wintertuin die in 1910 werd aangelegd door de toenmalige eigenaar van het Cantonspark kwam bij zijn overlijden in bezit van de universiteit. De beroemde plantenziektekundige Johanna Westerdijk, die honderd jaar geleden de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland werd, kwam speciaal
vanwege de mogelijkheden die de wetenschappelijke kas bood. In de jaren zestig en zeventig verplaatste de universiteit het wetenschappelijk plantenonderzoek naar de nieuw aangelegde botanische tuinen op de Uithof in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.