Oorzaak val brug Sportfondsenbad blijkt kapot tandwiel

AMERSFOORT - De oorzaak van de val van de brug in het Sportfondsenbad in Amersfoort blijkt een kapot tandwiel. Er waren een paar tanden afgebroken, laat de gemeente weten.
Uit het onderzoek is niet gebleken wat de reden is van het afbreken. De brug wordt jaarlijks gekeurd en de huidige keuring liep tot oktober 2017. Het tandwiel is gemaakt van messing waardoor corrosie geen oorzaak kan zijn.

BRUG WORDT VERWIJDERD

De brug wordt weggehaald en keert niet meer terug. De hefmachine had ook vervangen kunnen worden, maar verwijderen vond de gemeente na overleg beter. "Gebruikers van het zwembad geven aan dat ze zich zorgen blijven maken over de veiligheid bij het ophalen en neerlaten van de brug."
Daarnaast kost het vervangen van de machine veel tijd. Ook het aanstaande vertrek naar het nieuwe zwembad in het sportcomplex Amerena is aanleiding om de brug alvast uit het zwembad te halen.

NIET ZOMAAR GEVALLEN

Volgens wethouder Hans Buijtelaar had de brug niet 'zomaar' naar beneden kunnen vallen. "Op het moment dat de brug naar boven of beneden gaat, geldt een protocol: dan moet je vijf meter aan de kant blijven. Op het moment dat de burg omhoog is, wordt hij gezekerd en kan hij niet naar beneden vallen."

MOBIELE KEERWANDEN

Als vervanging wordt er gebruik gemaakt van mobiele keerwanden. Deze wanden kunnen worden opgeborgen en ook worden gebruikt in het nieuwe zwembad.
De werkzaamheden om de brug eruit te halen nemen ongeveer acht uur in beslag en zullen volgende week plaatsvinden. Geprobeerd wordt om ze zo in te plannen dat er zo min mogelijk last is voor bezoekers en de verenigingen.
Bij de val van de brug raakte niemand gewond, omdat de mensen in het zwembad voldoende afstand hadden genomen.

Wethouder Buijtelaar legt uit waarom de brug definitief wordt weggehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.