Foto-expositie 'De Weduwen' in het Nationaal Militair Museum

SOESTERBERG - In het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg opent vrijdag de fototentoonstelling De Weduwen, over vrouwen die in Zuid-Sulawesi en Rawagede hun man verloren door standrechtelijke executies. De portretten door fotografe Suzanne Liem zijn voorzien van persoonlijke verhalen.
Eind 2009 werd namens een aantal Indonesische weduwen een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat aangespannen. In 2011 stelde de Nederlandse rechter de weduwen in het gelijk en kende hen een schadevergoeding toe. Ook moest Nederland excuses maken.
Suzanne Liem en onderzoeker Nicole Immler (NIOD) reisden naar Indonesië om deze vrouwen te portretteren en hun verhalen vast te leggen. De foto-expositie is te zien van 1 april t/m 30 juni 2017.

SCHADECLAIMS

Ondertussen komen er ook steeds meer schadeclaims van kinderen van de mannen die tussen 1946 en 1949 in Nederlands-Indië door het Nederlandse leger zouden zijn geëxecuteerd. Advocaat Liesbeth Zegveld heeft een lijst met 520 namen van nabestaanden compleet met plaats en datum van executie van de vaders gestuurd aan de ministers Jeanine Hennis van Defensie en Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.
De advocaat wil net zo'n regeling als die waar de weduwes gebruik van kunnen maken. Vrouwen die bewijs hebben dat hun man is geëxecuteerd, krijgen zonder tussenkomst van de rechter een schadevergoeding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.