Twee Utrechters in de race voor titel 'beste docent'

© Robert Vos, ANP
UTRECHT - Zaterdag wordt bekend wie zich een jaar lang de beste docent van het Hoger Onderwijs mag noemen. Minister Bussemaker van Onderwijs reikt de prijs dan uit aan één van de vijf genomineerden. Het gaat daarbij om onder meer Parviz Samim, docent recht van de Hogeschool Utrecht, en Marc van Mil, docent bij de opleiding Biomedische wetenschappen van de Universiteit Utrecht
De twee mannen hebben in ieder geval gemeen dat ze beide van hun vak houden. Volgens Samim is dat logisch, want anders moet je niet het onderwijs ingaan. "Je moet lesgeven als je het leuk vindt. Als je het niet leuk, dan moet je het niet doen. Want anders is het niet goed voor jezelf, maar ook voor de studenten is het niet goed. Ik vind lesgeven ontzettend leuk, al was dat nooit m'n hoofddoel toen ik begon met m'n studie."

JONGENSDROOM

Ook voor zijn concurrent Marc van Mil was het niet perse een jongensdroom om docent te worden. Maar toch rolde ook hij het vak in en heeft daar inmiddels veel plezier in.
Hij denkt wel te weten waar een goede docent aan moet voldoen. "Ik denk dat je op de eerste plaats je vak moet overzien. Om iets simpeler uit te kunnen leggen, moet je echt wel weten waar je het over hebt. Vervolgens moet je je kunnen verplaatsen in mensen die het nog niet begrijpen. Dus je moet ze helpen om verbanden te leggen."

KORT COLLEGE

Samim en Van Mil zijn beide dus genomineerd, maar hebben de prijs nog niet binnen. Ze moeten allebei, net zoals hun drie concurrenten, zaterdag nog een kort college geven. Daarna horen ze wie de titel mee naar huis mag nemen.
Maar Samim ziet daar niet tegenop. Sterker nog, hij gaat een les geven zonder veel toeters en bellen. "Ik ga niet anders doen, want studenten hebben op me gestemd als een van hun beste docenten. Ze waarderen mijn manier van lesgeven. Dus ik ga zaterdag datgene laten zien wat ik altijd aan mijn studenten laat zien: datgene dat door studenten wordt gewaardeerd."

PENSIOEN

Wie de prijs uiteindelijk ook wint: de Utrechtse docenten blijven beide ongetwijfeld met plezier voor de klas staan. Zo bruist Van Mil van de energie om z'n colleges nog leuker te maken. "We zijn steeds op zoek naar nieuwe en betere manieren om de studenten het vak te leren. Daar kan ik nog wel tot aan m'n pensioen mee doorgaan. Want ik krijg energie van de studenten en hoe ik het zo goed mogelijk voor ze kan doen. Dus voorlopig zit ik hier nog wel."
De verkiezing is een initiatief van studentenbelangenclub ISO in Utrecht. De andere genomineerden zijn trouwens docenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Haagse Hogeschool en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

"Ik kan er nog wel tot aan m'n pensioen mee doorgaan"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.