Juridische soap in Vianen gaat vijfde decennium in

DEN HAAG/VIANEN - Hoe groot is de schade die het bedrijf Niemans Beton uit Vianen heeft geleden? Die vraag stond vandaag centraal in het Gerechtshof in Den Haag. De slepende ruzie tussen de fabrikant en de gemeente Vianen loopt al 41 jaar.
Het Gerechtshof hoorde vandaag financiële deskundigen. Daarbij kwamen veel economische termen voorbij die de leek niet zal snappen: rente over rente, oprenten, Soll en Ist, samengestelde rente, enkelvoudige rente, de "i", de risico slag, handelsrente, de risicovrije rentevoet en wettelijke rente.
Tijdens de behandeling werd het soms zó lastig dat zelfs de raadsheren van het Gerechtshof af en toe met hun oren stonden te klapperen.

VOLGEND HOOFDSTUK

De zitting is een volgend hoofdstuk in een van de langstlopende rechtszaken van Nederland. De zaak speelt sinds 1976 en draait allemaal om een stukje grond op een Vianens bedrijventerrein De Hagen.
Niemans Beton wilde in dat stukje grond graag hebben. Het bedrijf ruilde het voor een stuk grond op De Biezen in Vianen, dat ze in hun bezit hadden. Maar uiteindelijk kreeg de fabriek in betonnen heipalen het gewilde stukje grond in De Hagen niet. Daardoor konden ze niet uitbreiden en leed het bedrijf verlies. Sindsdien hebben de familie Niemans en de gemeente Vianen ruzie met elkaar.

GEMISTE WINST

De advocaten van Niemans wilden van de deskundigen graag weten welke posten er in aanmerking komen om vergoed te worden. De discussie spitste zich onder andere toe op de vraag of gemiste winst vergoed moet worden, of dat het gaat om de opbrengst van een gemiste investering.
Het lijkt voor de leek een onbelangrijk detail, maar elk detail in deze zaak heeft direct gevolgen van miljoenen voor de berekening van de schade. Ook werd uitgebreid stilgestaan bij de methode die de deskundigen gebruikt hebben om de schade te berekenen.
Deskundigen kregen acht jaar geleden de opdracht om het schadebedrag te bepalen. Zij hadden het moeilijk om tot een bedrag te komen, omdat er geen bedrijfsplan uit 1976 beschikbaar is. Ook is niet duidelijk hoe de concurrentie zou hebben gereageerd als Niemans zijn fabriek wél had kunnen uitbreiden.

SCHADEVERGOEDING

Volgens de deskundigen heeft Niemans recht op een schadevergoeding van 7,6 miljoen gulden. Eerder ontving het bedrijf al een compensatie van 4,3 miljoen gulden. Vianen heeft meerdere keren aangegeven de resterende schade van omgerekend 1,5 miljoen euro te willen betalen. Niemans neemt daarmee geen genoegen, zij vragen een bedrag van
.
De zaak zal naar verwachting nog jaren door sudderen. De eerstvolgende stap is de uitspraak van het Gerechtshof over de methodiek van de schadeberekening. Die uitspraak volgt op 27 juni van dit jaar.
Een van de deskundigen vatte aan het eind van de zitting de zaak krachtig samen: "Niemans is een bijzonder geval." Dat is het, al ruim veertig jaar lang.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.