Eerste bewoners mogen Skaeve Huse in

UTRECHT - De eerste bewoners van de zogeheten Skaeve Huse in Leidsche Rijn mogen hun huis in. De huisjes zijn bedoeld voor onaangepaste bewoners die elders in de stad overlast geven, of voor inwoners die beter functioneren in een prikkelarme omgeving.
Het idee voor de huisjes stamt uit 2008, maar het viel de politiek niet mee om een geschikte locatie te vinden. In 2013 werd uiteindelijk een locatie gekozen aan het Verthorenpad, op de plek waar jarenlang muziektheater De Rode Doos stond.
"Uiteindelijk heeft het bijna tien jaar geduurd tussen het eerste plan en de realisatie van de woningen", vertelt Guusta van der Zwaart van Stichting de Tussenvoorziening. "De voornaamste hindernis was uiteindelijk om een goede plek te vinden."
De huizen zijn bedoeld voor mensen die structureel overlast veroorzaken. "Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een verzamelwoede hebben en hun huis volstauwen met spullen en daardoor de buurt tot overlast zijn. Bij de Skaeve Huse kunnen we ze daar gericht op begeleiden." Ook is het op die manier makkelijk om te kijken of de bewoners de regels naleven.
Naast de acht units bouwt de projectontwikkelaar ook enkele honderden studentenunits op de locatie. De studentenunits moeten deze zomer beschikbaar zijn.

Guusta van der Zwaart over de Skaeve Huse

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.