"Omnummering Smutslaan Baarn belemmert bewoners en historici"

BAARN - Inwoners van Baarn roepen de gemeente op om de huisnummers van de huizen aan de Smutslaan ongemoeid te laten. Het gemeentebestuur wil de nummering omgooien, omdat de basisschool in de straat plaatsmaakt voor nieuwe huizen en appartementen.
Het oude gebouw staat leeg sinds de leerlingen en leerkrachten van de Nieuwe Baarnsche School twee jaar geleden naar hun nieuwe locatie bij het station zijn verhuisd. Op dit moment wordt het anti-kraak bewoond. Uiteindelijk komen er appartementen in en worden er op beide schoolpleinen nieuwe huizen gebouwd.

NIEUW NUMMER

De nieuwe woningen komen tussen de bestaande villa's en daarom overweegt de gemeente Baarn de volgorde van de huisnummers aan te passen. Dat zou betekenen dat een deel van de bestaande huizen aan de Smutslaan een nieuw nummer krijgt.
Amateur-historicus Eric van der Ent van Stichting Groenegraf.nl voorziet problemen voor bewoners. Ze zullen bij instanties een adreswijziging moeten regelen, om post nog op hun eigen adres te krijgen. Ook het speuren in de historische archieven naar wat er vroeger gebeurd is in de karakteristieke straat wordt een lastige klus.

EIGEN STRAATNAAM

Hoewel Baarn het plan ondanks de kritiek door lijkt te zetten, zien de huidige bewoners en Van der Ent liever dat de gemeente de nieuwe woningen
geeft. "Het is een kleine moeite om het plan aan te passen", zegt Van der Ent. "Zoiets kost niet veel geld en er hoeft maar weinig te worden gewijzigd. Juist met het omnummeren van de villa's krijgen de bewoners de meeste last."
De gemeente Baarn zegt in een reactie tegen RTV Utrecht dat een nieuwe straatnaam wel is overwogen, maar omdat het om een klein aantal nieuwe huisnummers gaat is dat idee afgevallen. "Om voor zes kavels een nieuwe straatnaam te realiseren vonden we echt te weinig", aldus een woordvoerder. "We willen rekening houden met de toekomstige bewoners en daarom is dit een logische keuze." Hoe de gemeente de huidige bewoners tegemoet komt is nog niet duidelijk.

NIEUWE BAARNSCHE SCHOOL

De Nieuwe Baarnsche School werd in 1911 opgericht en trok lange tijd vooral leerlingen van de gegoede klasse, die sinds de aanleg van de spoorlijn in 1874 steeds meer naar Baarn trok. Onder de bekende oud-leerlingen zijn vijf leden van de koninklijke familie: prinses Christina (toen nog Marijke), prinses Irene,
, prins Friso en prins Constantijn.
In 2015 telde de school ruim vijfhonderd leerlingen en nam de NBS een nieuw gebouw in gebruik op de plaats waar voorheen de Waldheim Mavo was gevestigd. De oude school aan de Smutslaan is inmiddels overgedragen aan een projectontwikkelaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.