"Pasjessysteem afvalcontainers overbodig"

UTRECHT - Het CDA in Utrecht wil van het college opheldering over het pasjessysteem voor ondergrondse vuilcontainers.
Afgelopen week verschenen op sociale media berichten waarin werd gesteld dat de containers onder meer met een OV-chipkaart te openen zijn. Het CDA nam daarop de proef op de som. Fractieleden constateerden dat er drie soorten containers zijn: exemplaren die alleen met de 'eigen' afvalpas te openen zijn, containers die met bijna alle chippassen te openen zijn en containers die sowieso open staan.
Het CDA noemt het chipsysteem overbodig en vraagt zich af welk doel het dient als de koppeling met bewoners niet meer bestaat. Ook wil de partij weten waarom een groot aantal containers, met name in de nabijheid van flats, sowieso open staat. "Is het college bereid bij alle containers de vergrendeling eraf te halen en de containers permanent open te zetten?", wil het CDA weten.
De fractie vraagt zich daarnaast af of het klopt dat de containers (of een computersysteem daaraan gekoppeld) geheime of persoonsgebonden data van de passen uitlezen en opslaan.
Utrecht wil dat mensen meer afval gaan scheiden en is dit jaar overgegaan op Het Nieuwe Inzamelen. Bewoners kunnen een kliko krijgen voor papier, gft of plastic, blik en pak. Vuilniszakken en kliko's met restvuil worden niet meer opgehaald, maar moeten de ondergrondse container in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.