Eerste schop nieuwe centrum Zeist de grond in, actiecomité blijft tegen

ZEIST - De grote renovatie van het centrum van Zeist is maandagmiddag van start gegaan. Als eerste wordt de Markt onder handen genomen. Verantwoordelijk wethouder Fluitman is blij dat de opknapbeurt eindelijk kan starten, maar de actiegroep Centrumvisie Zeist NEE vindt dat Zeist miljoenen euro's weggooit.
"Het is niet onderbouwd, slecht voor de buurt en voor de verkeersstromen en het kost 10 miljoen", stelt Peter Vermeulen namens het actiecomité over het centrumplan. Dat de eerste schop vandaag de grond in is gegaan vindt hij bizar. Volgens hem zitten veel mensen niet op de aanpassingen te wachten en heeft de wethouder het plan erdoor gedrukt.

KRITIEK

Wethouder Fluitman is het niet eens met de kritiek. "Ik kan me geen interactiever proces voorstellen als dat we hier in Zeist hebben gedaan. Er is met zoveel mensen gesproken en er is zo hard aan gewerkt om dit tot stand te laten komen. Ik ben erg trots op alle Zeistenaren die hieraan meegewerkt hebben. Het is niet mijn plan, maar met name hun plan."
Maar het actiecomité legt zich nog niet bij neer bij het plan. "Ik ben geschrokken dat wethouder Fluitman dit zo doet. Het is nogal arrogant en bruut, maar dat is ook zijn houding naar de raad toe. Er spelen nog allerlei rechtszaken. Als hij die verliest moet hij alles terugdraaien, dan is het weggegooid geld", zegt Vermeulen.

SPIJTIG

Wethouder Fluitman kan zich niet vinden in de manier waarop het actiecomité en Vermeulen zich over hem uitlaten. "Dit soort kwalificaties vind ik spijtig. Zo wil ik niet spreken met elkaar, dus dat laat ik graag aan hun kant liggen."
De wethouder vindt bovendien dat er inmiddels lang genoeg over de plannen is gediscussieerd. "Centrumvisie Zeist NEE is inderdaad niet helemaal blij met wat wij neerzetten. Dat mag, het is een democratie waarin wij leven, en dan heb je voor- en tegenstanders. Ik moet u wel zeggen dat dit een hele kleine groep mensen is. Die zien het niet zitten en blijven dat volhouden. Ze kunnen ook niet de stap maken om te zeggen: 'ok, er is een besluit genomen en vanuit dat besluit gaan we weer verder'."

PARELTJES

Fluitman kijkt zelf positief naar de toekomst. Hij denkt dat het centrum van Zeist straks bestaat uit pareltjes. "Een parel is bijvoorbeeld dat we een heel mooi groot marktplein krijgen dat niet meer schuin afloopt, maar dat een gelijkliggend plein is. Dat geeft veel meer comfort voor de marktkoopmensen, maar dat geeft ook meer mogelijkheden om dat plein te gebruiken voor festivals en andere evenementen", aldus Fluitman.
In het nieuwe centrum is de Weeshuislaan afgesloten voor busverkeer en het centrum autoluw. Het tunneltje bij de Albert Heijn is inmiddels al verdwenen. Voor de actiegroep had het allemaal niet gehoeven. "Het wordt misschien wel mooier, maar het was niet per se nodig."

BRUISEND

Nodig of niet, de eerste werkzaamheden zijn maandagmiddag om 13.00 uur begonnen. Na de opknapbeurt van de Markt worden ook de Slotlaan, de Eerste Hogeweg, de Voorheuvel en het Emmaplein opnieuw ingericht. Over een jaar moet het centrum van Zeist een hele metamorfose hebben ondergaan. De wethouder kijkt ernaar uit. "Zo proberen we centrum echt bruisend en levend te maken."
De rechtszaak die Vermeulen is begonnen moet nog worden behandeld. Mocht de rechtbank de actiegroep gelijk geven, dan bekijkt de wethouder of de werkzaamheden weer moeten worden teruggedraaid.

"Het wordt misschien wel mooier, maar het was niet per se nodig"
Renovatie centrum Zeist van start

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.