College Montfoort wil rubberkorrels op nieuwe sportvelden

MONTFOORT - Het gemeentebestuur van Montfoort wil op nieuw aan te leggen kunstgrasvelden die onderdeel gaan uitmaken van de Sportcampus gewoon weer rubbergranulaatkorrels strooien. Een groep moeders is daar woest over en eist dat het college het plan terugdraait.
Volgens Gaby van Ruiten en Angelique Huntink heeft het RIVM niet aangetoond dat de korrels onschuldig zijn. "We hebben het onderzoek uitgebreid bestudeerd en advies ingewonnen bij onder andere artsen. De rubberkorrels kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor heel jonge kinderen", zegt Huntink.

KINDERDAGVERBLIJF

In het midden van de Sportcampus is in de tekening ruimte gemaakt voor een kinderdagverblijf. Volgens Van Ruiten worden de velden ook opengesteld voor jonge kinderen. "Nu zie je op het terrein van MSV '19 al overal korrels liggen. Die komen straks in de school terecht en dat is een risico."
Coalitiepartij Progressief Akkoord steunt de moeders en wil met een motie tijdens de raadsvergadering van maandagavond het college dwingen naar alternatieven te zoeken voor de rubberkorrels.

NIET OVERSTEKEN

"Zeker op het veld waar kinderen van de BSO gaan spelen. Overal zie je in omringende gemeenten dat de korrels weggehaald worden, maar hier gaan ze het gewoon weer gebruiken. Bij twijfel moet je niet oversteken, zo simpel is het", zegt fractievoorzitter Han Bovens.
De gemeente Montfoort laat weten dat het college de conclusies uit het rapport van het RIVM en de GGD onderschrijft. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar eventuele schadelijke gevolgen van rubbergranulaat, maar die zijn "verwaarloosbaar".

INTERACTIEVE KAART

Uit een eerdere inventarisatie van RTV Utrecht bleek eerder dat de andere Utrechtse gemeenten, met uitzondering van
, kunstgrasvelden met rubbelkorrels ook veilig genoeg vinden. Hun antwoorden zijn verzameld in een
.

"De rubberkorrels kunnen wel degelijk schadelijk zijn"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.