Vacature burgemeester Leusden trekt 35 sollicitanten

LEUSDEN - De ambtsketen van Leusden blijkt een gewild object. Volgens de provincie Utrecht hebben tientallen kandidaten gesolliciteerd naar de vrijgekomen burgemeesterspost.
Leusden zoekt een opvolger voor Annemieke Vermeulen, die sinds eind december burgemeester van Zutphen is. Inwoners is gevraagd via een enquête mee te denken over de kwaliteiten van de nieuwe eerste burger. De gemeente heeft de uitkomst daarvan verwerkt in een profielschets, waarin 35 kandidaten zich menen te herkennen.

BESTUURSERVARING

Vijf sollicitanten zijn eerder burgemeester geweest en 22 kandidaten hebben op een andere manier bestuurservaring opgedaan. Het gaat om 19 mannen en 16 vrouwen.
Als het om politieke kleur gaat zijn vooral CDA'ers en VVD'ers geïnteresseerd. Van beide partijen hebben 12 leden gereageerd. PvdA (4), D66 (3), GroenLinks (1) en ChristenUnie (1) volgen op ruime afstand. Eén kandidaat is geen lid van een politieke partij en van één andere is de politieke kleur onbekend.

SOLLICITANTEN

Leusden wordt op dit moment bestuurd door waarnemend burgemeester
. De commissaris van de koning nodigt intussen een aantal sollicitanten uit voor een gesprek en maakt daar een nieuwe selectie uit. Daarna neemt een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Leusden het over.
Uiteindelijk krijgt de minister van Binnenlandse Zaken een aanbeveling van de raad met twee namen. De voorkeurskandidaat wordt dan bekend. Meestal neemt het kabinet die voordracht over. De provincie verwacht dat Leusden na de zomer een nieuwe burgemeester kan verwelkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.