RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurgenezeres Kockengen terecht veroordeeld voor ibogaïne-behandeling

KOCKENGEN -

Natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen is terecht veroordeeld. Dat heeft de hoge raad dinsdag bepaald. De vrouw behandelde haar, meestal verslaafde, patiŽnten met het omstreden middel ibogaÔne. Dat had ernstige medische gevolgen voor een patiŽnt uit BelgiŽ.

De man zou door de behandeling kreupel zijn geworden en een hartaanval hebben gekregen. Na een hartaanval, zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de ibogaÔne, verloor hij een groot deel van z'n gezichtsvermogen. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde Glatt eerder tot een celstraf en een boete. De vrouw was het daar niet mee eens en ging in cassatie.


IBOGAINE

De therapie van Glatt is omstreden. Ze behandelde tussen 2006 en 2011 ongeveer 780 patiŽnten met het middel ibogaÔne, dat gebruikers een urenlange roes kan geven maar ook hallucinaties kan veroorzaken. Met een aantal patiŽnten liep het slecht af.

Een Zwitser liep in 2011 in verwarde toestand de A2 op en werd doodgereden door een vrachtwagen. Een andere cliŽnt stierf in bad. Een patiŽnt die dacht dat hij kon vliegen en op luchthaven Schiphol van het parkeerdek sprong liep meerdere breuken op.


NALATIG

Glatt werd aangehouden en aangeklaagd. Na diverse rechtszittingen oordeelde het gerechtshof uiteindelijk dat de natuurgenezeres niet schuldig is aan de dood van de Zwitser. Wel is ze volgens het vonnis nalatig geweest en heeft haar therapie bij de Belg hartritmestoornissen en gezondheidsschade veroorzaakt.

De vrouw uit Kockengen kreeg een celstraf van 141 dagen, die ze overigens al in voorarrest had uitgezeten. De hoge raad heeft op verzoek van Glatt onderzocht of de eerdere rechtszaken goed zijn verlopen. De uitspraak is ook het eindstation in de langslepende zaak. Glatt heeft geen mogelijkheid meer om protest aan te tekenen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -