Afvalcontainers openen met OV-chipkaart: "Veel pasjes werken op dezelfde manier"

UTRECHT/VEENENDAAL - Ondergrondse afvalcontainers kunnen in sommige gevallen geopend worden met een OV-chipkaart. Dat bevestigde deskundige Jan Huizer van Eurobins in Veenendaal dinsdagochtend op Radio M Utrecht. Volgens de leverancier van dit soort containers kunnen de bakken opnieuw ingesteld worden, zodat die alleen met een speciale pas werken.
Afgelopen week verschenen op sociale media berichten waarin werd gesteld dat de containers onder meer met een OV-chipkaart te openen zijn. Het CDA nam daarop de proef op de som. "We constateerden dat er drie soorten containers zijn: exemplaren die alleen met de 'eigen' afvalpas te openen zijn, containers die met bijna alle chippassen te openen zijn en containers die sowieso open staan", zei fractievoorzitter Sander van Waveren tegen verslaggever Robert Jan Booij.

TECHNIEK

Volgens Huizer komt het probleem door de techniek achter de pasjes van de containers. "We hebben een pas ter grootte van een creditcard en daar zit een chip in. Je biedt hem aan aan de paslezer en vervolgens wordt deze geactiveerd en gaat de container open. De techniek waarmee wij werken, de pas en de paslezer, is gebaseerd op Mifaretechniek. Heel veel pasjes werken op die manier."
Toch is het volgens Huizer mogelijk om de containers uit te zetten voor bijvoorbeeld een OV-chipkaart. "Bij Mifare wordt de pas gelezen door de paslezer, die in de container een bepaald chipnummer moet herkennen. In die paslezer staat welke nummers gelezen mogen worden en welke niet. Maar als die lijst met nummers uitstaat, kan iedere pas met een Mifaretechniek de container openen"

AANZETTEN

"Je moet dus die lijst met nummers weer aanzetten, zodat er weer een beperkt aantal passen toegang heeft tot de containers", stelt Huizer, die niet precies weet waarom de beveiliging bij sommige containers uitstaat. "Dat kan verschillende redenen hebben. Iemand kan het vergeten zijn. Het kan ook zijn dat er iets was met de container en dat deze tijdelijk open kon, zodat mensen hun afval toch kwijt konden."
Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over het pasjessysteem, want volgens Van Waveren is het onduidelijk wanneer bewoners nou precies een pasje moeten gebruiken. "Sommige containers zouden altijd open moeten staan, want mensen rekenen erop en dan zijn ze dicht. Mensen die afval komen brengen moeten dan onverrichter zake terug naar huis."

Verslaggever Robert Jan Booij verdiept zich op Radio M Utrecht in afvalcontainers (I)
Verslaggever Robert Jan Booij verdiept zich op Radio M Utrecht in afvalcontainers (II)
"Veel pasjes werken op dezelfde manier"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.