RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Voldoende houtsnippers voor biomassacentrale"

1/2
UTRECHT -

In de regio Utrecht is een overvloed aan houtsnippers. Dat zeggen meerdere bedrijven in de groenvoorziening en afvalverwerking tegen RTV Utrecht. De politiek in de stad maakt zich zorgen over de levering van houtsnippers aan de nieuwe biomassacentrale van Eneco, maar dat zou onterecht zijn.

Die centrale wordt gebouwd op de Lage Weide. De centrale wordt aangelegd voor de stadsverwarming in Utrecht en Nieuwegein. Partijen in de Utrechtse gemeenteraad vragen aan wethouder Lot van Hooijdonk of zij een register wil aanhouden van het hout dat in de centrale verstookt gaat worden. De wethouder zegt dat ze daar voor wil lobbyen, maar dat ze er niet over kan beslissen.


HELE BOMEN

D66-raadslid Matthijs Sienot is bang dat er hele bomen in de centrale zullen worden verstookt. Hij baseert zich op een uitzending van Zembla. Daarin was te zien dat hele bomen werden verwerkt tot zogenoemde pellets, geperste houtkorrels. Die pellets worden gebruikt als biomassa in kolengestookte centrales. De centrale van Eneco werkt echter heel anders. Daar wordt alleen maar snoeiafval gebruikt.

Bart Kemp heeft een bedrijf in groenvoorziening. Hij zegt dat er in onze regio een overschot aan dergelijk snoeiafval is. "Wij rooien oude fruitboomgaarden of doen onderhoud aan bossen. Goed hout verkopen wij aan de houtverwerkende industrie, daar worden planken van gemaakt. Wat er overblijft aan snoeiafval, wordt tot snippers verwerkt."


SCHEELT TRANSPORTKOSTEN

Hout voor planken levert volgens hem veel meer op dan houtsnippers. "Daar is in onze regio veel te veel van, en dus wordt het geŰxporteerd naar BelgiŰ en Duitsland. Het zou goed zijn als de centrale van Eneco opengaat. Dan kunnen de snippers in de regio geleverd worden, en dat scheelt aan transportkosten."

De centrale van Eneco moet eind 2018 open. De afspraak is dat er alleen snoeiafval in de centrale terecht komt, dat is gerooid op hooguit 100 kilometer van Utrecht. De gemeente zegt dat Eneco inmiddels voldoende contracten heeft met leveranciers van de houtsnippers.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -