Ouders weggestuurde down-leerling Kubo: "Uitspraak teleurstellend"

UTRECHT - De ouders van de 13-jarige Kubo zijn teleurgesteld dat hun zoon niet terug mag naar de Utrechtse Kohnstammschool. Dat zeggen ze tegen RTV Utrecht. Dinsdag oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat de jongen met het Syndroom van Down terecht van school is gestuurd.
De uitspraak voelt als een klap in het gezicht voor het gezin. "Eigenlijk is hij gewoon een kind dat wil leren en heel graag naar school wil. Wij als ouders willen dat graag ondersteunen. Misschien zijn er scholen in Nederland waar hij wel welkom is, maar dat is niet overal het geval", zegt moeder Jana Vyrastekova.

NIET HAALBAAR

Volgens het College heeft de basisschool er alles aan gedaan om Kubo mee te laten draaien in de klas. Maar na groep zes was dit niet meer haalbaar, zegt woordvoerder Nacha Rakraki. "Deze school heeft deze leerling acht jaar lang intensieve begeleiding gegeven. Omdat de school niet langer de nodige ondersteuning kon bieden, heeft de school niet in strijd gehandeld met de wetgeving."
Kubo zit sinds het begin van dit schooljaar thuis. In de omgeving van Utrecht kan hij niet naar een reguliere basisschool. Hij krijgt thuis les, maar dat is volgens zijn ouders geen ideale situatie voor een tiener.

LEEFTIJDSGENOOTJES

"Hij mist het contact met andere kinderen heel erg. We proberen een sociaal isolement zoveel mogelijk te voorkomen door afspraken te maken met leeftijdsgenootjes. We proberen het zo goed te doen, maar hij zit overdag toch vooral met volwassenen. En dat is niet goed voor hem", zegt vader René van den Brink.
De overkoepelende scholenstichting is tevreden dat het College oordeelt dat er passend onderwijs is geboden en dat er geen verboden onderscheid is gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte.

Linda Germs (Stichting de Upside van Down) over de uitspraak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.