Hoorzittingen over nieuwe gemeente Vijfheerenlanden

VIANEN - De provincie Utrecht organiseert vandaag en morgen twee hoorzittingen over de gemeentelijke fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik. Tijdens de avonden worden vragen gesteld aan Statenleden over de fusie.
Tot nu toe zijn er honderden mensen die bezwaren hebben ingediend tegen de fusie. Veel van hen hebben vooral moeite met de keuze voor de provincie Utrecht.
"Op zich maakt het niet uit bij welke provincie je hoort, maar er zijn altijd emoties bij mensen die zich meer bij Zuid-Holland thuisvoelen, of andersom", zegt raadslid John van der Velden van de partij VHL Lokaal. "Het bestuur van de nieuwe gemeente zit echter dichter bij Utrecht dan bij Den Haag, dus dat maakt het makkelijker om in contact te komen met de provincie", aldus Van der Velden.

REGELINGEN

Maar het gaat niet alleen om emotie, volgens Van der Velden heeft het ook met bepaalde regelingen te maken die volgens sommigen beter in Zederik beter geregeld zijn. "In Zederik hebben ze het idee dat het agrarische beleid in Zuid-Holland bijvoorbeeld beter geregeld is. Het uittreden uit gemeenschappelijke regelingen kost bovendien geld."
Als Vijfheerenlanden bij Utrecht komt, krijgt onze provincie er bijna 35.000 inwoners bij. Vianen heeft nu bijna 20.000 inwoners. Met Zederik en Leerdam komt Vijfheerenlanden uit op bijna 55.000. Dan is de gemeente ongeveer even groot als Woerden, Utrechtse Heuvelrug en Houten.
De avond start om 19.00 uur in partycentrum Het Dak in Leerdam. Alle geïnteresseerden zijn welkom, maar vragen mogen alleen gesteld worden door mensen die zich daarvoor hebben aangemeld.

John van der Velden (VHL Lokaal) over de hoorzittingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.