Campagne tegen loslopende honden in natuurgebieden

BILTHOVEN - Honden die onaangelijnd door de natuurgebieden in de provincie lopen, veroorzaken nog altijd problemen. Utrechts Landschap start daarom een informatiecampagne om mensen bewust te maken van de overlast die de honden veroorzaken.
Hans Hoogewerf van het Utrechts Landschap weet wel waarom het soms misgaat met loslopende honden. Volgens de boswachter heeft het te maken met de sterke reuk van de honden.
"We proberen sporen te vinden van dassen en reeën die hun behoeften doen in zogenoemde latrines. Dit zijn gaten in de grond waar dieren hun behoefte in doen. Zo laten de dassen ook aan andere dieren merken dat ze daar wonen. Honden zijn van oorsprong gefokt voor de jacht en ruiken als ze in het bos lopen dat er dassen wonen, dus die gaan er op af."

ADVIES

Het Utrechts Landschap probeert mensen te infomeren dat het beter is om de hond aangelijnd te houden. "Mensen begrijpen het allemaal wel. Ik adviseer ze om naar het gebied te gaan waar ze los mogen lopen, daar kunnen honden bovendien met hun soortgenoten spelen en niet met de bewoners van de natuur."
Op landgoed Beerschoten in De Bilt werd vorige week nog een ree-geitje doodgebeten door een hond. Het dier had meerdere bijtwonden in zijn nek. Het Utrechts Landschap greep het incident aan om hondenbezitters nogmaals aan te sporen hun viervoeters niet los te laten lopen.
Boswachters waarschuwden in 2016 ook al voor honden die reeën aanvallen.

Boswachter Hans Hoogewerf over loslopende honden
Boswachter Hans treft een baasje die zich niet aan de regels houdt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.