100 jaar De Stijl: Maarten ontleedt Mondriaan

PROVINCIE UTRECHT - Vanaf deze week een nieuwe serie Van Rossem Vertelt. Maarten trapt af met Mondriaan: " Ik zelf, heb helemaal niets met die abstracte vlakken en streepjes. Gelukkig heeft Mondriaan meer gedaan dan alleen dat."
Het is u vast niet ontgaan, 2017 is het jaar van De Stijl: een tijdschrift- en kunststroming uit 1917. En Utrecht heeft nogal wat met De Stijl want bijna alle bekende Stijlkunstenaars hebben een link met onze regio.

REGIOGENOTEN

Theo van Doesburg en Bart van der Leck, in Utrecht geboren, waren er vanaf het begin bij. Architect Gerrit Rietveld en schilder Piet Mondriaan sloten zich wat later aan. Rietveld woonde zijn hele leven in Utrecht. En de meest beroemde, Mondriaan, heeft zijn jeugd doorgebracht in Amersfoort.
Maarten: " Zo hield ik nog een kleine geïmproviseerde conference over Mondriaan voor een groep mensen die net een stadswandeling maakte. Ik geloof dat ze meer onder de indruk waren van de 44 miljoen euro die laatst voor een schilderij van Mondriaan is betaald, dan voor de lijntjes en vlakken die op het schilderij staan. Maar goed, ik vind het ook wat veel: 44 miljoen euro."

"ALLEMAAL GEOUWEHOER"

Mondriaan's schildercarriere verloopt van figuratief naar zeer abstract. Hij is op zoek naar de essentie van de schoonheid. Onder invloed van de theosofie en de antroposofie denkt hij dat te bereiken. Maarten: "Persoonlijk denk ik dat het allemaal geouwehoer is, maar dat betekent niet dat de schilderijen slecht zijn."
Het Mondriaanhuis is onlangs verbouwd en in maart 2017 opnieuw geopend. "Het Mondriaanhuis is een mooie plek om in korte tijd alles over deze schilder te leren, ik kan het iedereen aanraden een keer te gaan kijken", aldus Van Rossem.
Van Rossem Vertelt wordt iedere donderdag uitgezonden op RTV Utrecht en staat ook alvast bij dit bericht.

100 jaar De Stijl: Maarten ontleedt Mondriaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.