PVV-kandidaat Bunschoten: "Ontzettend fijn dat we nu kunnen beginnen"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De kans is groot dat Bunschoten daadwerkelijk een PVV-fractie krijgt. Dat zegt politica An van Pijkeren. Zij zat eerder voor het CDA in de gemeenteraad van Bunschoten, maar zei in 2015 voor de PVV aan de slag te willen.
"Het PVV-geluid is klip en klaar en dat willen we hier neerzetten", zegt ze tegen RTV Utrecht. In juni wordt definitief duidelijk of de PVV mee gaat doen aan de lokale verkiezingen.
Woensdag werd bekend dat de PVV tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar in zestig gemeenten wil meedoen. Bunschoten is één van die gemeenten.
"Geert Wilders heeft hier zelf het fiat voor gegeven", zegt Van Pijkeren. "Ik ben tot op het bot gemotiveerd om hier het PVV-geluid te laten horen."

GEMEENTES GOED UITGEKOZEN

Volgens PVV-fractievoorzitter in Provinciale Staten en Eerste Kamerlid René Dercksen zijn de gemeenten bewust uitgekozen. "We hebben gekozen langs de lijnen van de uitslag van de laatste verkiezingen en de verkiezingen ervoor. Je ziet dat we in deze gemeenten relatief groot zijn."
Naast Bunschoten (klik voor verkiezingsuitslag) gaat het dan om Stichtse Vecht, Nieuwegein, Lopik en Wijk bij Duurstede. Ook in Vianen wil de PVV meedoen, maar daar zijn de verkiezingen later vanwege een mogelijke herindeling. De partij denkt in deze gemeenten goede kandidaten te kunnen verzamelen.

REACTIES

Direct nadat bekend werd dat er mogelijk een PVV-fractie in Bunschoten komt, wordt Van Pijkeren overspoeld met reacties. "Ik heb al heel veel leuke berichtjes uit het dorp gekregen". De lokale politiek is geen onbekend terrein voor Van Pijkeren: in 2015 keerde ze het CDA de rug toe.
Volgens Van Pijkeren heeft ze al veel contact gehad met de provinciale PVV. Zij acht de kans dan ook bijzonder groot dat de partij van Wilders een lokale fractie in het vissersdorp krijgt. "We gaan een leuke ploeg samenstellen en dan gaan we kijken hoe het loopt."
De politica gokt op een aantal zetels bij de verkiezingen in 2018. Tijdens de landelijke verkiezingen afgelopen maart kreeg de PVV ruim dertien procent van de stemmen in Bunschoten.
"Dat zou neerkomen op twee tot drie zetels." Van Pijkeren hoopt vooral stemmen te trekken bij ondernemers. Het nieuws dat de PVV mee gaat doen gaat als een lopend vuurtje door het dorp.

KAARTEN GESCHUD

"Ik begrijp niet wat hen bezielt", zegt een Bunschotense man die woensdagochtend over de markt loopt. "De kaarten zijn hier al zo lang zo goed geschud, daar zit geen beweging in."
Ook andere mensen op de markt hebben hun twijfels bij een mogelijk succes van de partij. "Mensen hebben het hier goed en de PVV doet het met name goed in arme wijken", zegt een ander.
In juni krijgt Van Pijkeren te horen of de PVV daadwerkelijk mee kan doen in Bunschoten. "Ik hoop het, ik ga er positief in." Ze heeft bij de provinciale fractie al aangegeven zich kandidaat te willen stellen.

SVP

De Spakenburgse Vrijheids Partij houdt voor de zomervakantie nog een ledenvergadering. Daarin wordt oa besproken of de SVP moet opgaan in een mogelijke PVV Bunschoten. Dat zegt SVP voorman Peter Frans Koops op
.
De SVP is eigenlijk een soort PVV. Koops wordt in Bunschoten (zelfs in de raad) ook wel Wilders-light genoemd.

An van Pijkeren (PVV): "Ontzettend fijn dat we nu kunnen beginnen"
René Dercksen (PVV Provinciale Staten) over de nieuwe PVV-fracties

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.